Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Svijet postao nesigurniji: Hrvatska 28. najmirnija zemlja na planetu

global
GPI
12.06.2013.
u 17:17

Svjetski indeks mira (GPI) za ovu godinu kaže da je nasilje poraslo za pet posto, napravivši trošak od 9.46 trilijuna dolara

Prema Svjetskom indeksu mira (GPI) za ovu godinu, svijet je u odnosu na posljednjih pet godina postao nemirniji za pet posto, no to nije utjecalo na stanje u Hrvatskoj, koja je u odnosu na prošlu godinu skočila sedam mjesta i trenutačno je 28. najmirnija zemlja svijeta.

Istraživanje koje provodi Institut za ekonomiju i mir (IEP) sa sjedištem u Australiji, provodi se od 2007. godine, a 162 zemlje procjenjivanje su po sigurnosti u društvu, razini sukoba i stupnju militarizacije.

Tri najsigurnije zemlje svijeta su Island, Danska i Novi Zeland. Sveukupno, 110 zemalja postalo je nesigurnije nego protekle godine, dok ih je 48 postalo sigurnije, Najsigurniji kontinent za život je Europa, gdje se nalazi sedam od 10 najsigurnijih zemalja svijeta – Island, Danska, Austrija, Švicarska, Finska, Švedska i Belgija, dok se naši susjedi Slovenci nalaze na 13. mjestu.

Afganistan je najnesigurnija zemlja svijeta, zatim slijede Somalija i Sirija, čiji je GPI u posljednjih pet godina pao za 70 posto. Ovogodišnji indeks mira pokazuje da se više nasilja događa unutar samih nacija, nego što nacije ratuju jedna protiv druge.

Broj smrtnih slučajeva od unutarnjih sukoba značajno je porastao posljednjih godinu dana, pa je tako rat protiv droge u Meksiku odnio dvostruko više života nego sukobi u Iraku i Afganistanu. Tri glavna čimbenika koja su dovela do pogoršanja u mirovnim ocjenama u odnosu na prošlu godinu jesu broj ubojstava, vojni izdaci kroz povećanje postotka BDP-a i politička nestabilnost.

Porast nasilja djelovao je i na globalnu ekonomiju, pa se procjenjuje kako trošak sukoba u 2012. iznosi 9.46 trilijuna dolara, što je 11 posto svjetskog BDP-a.

Kad bi svijet smanjio troškove nasilja za 50 posto, to bi generiralo dovoljno novca da se vrati dug zemalja u razvoju i osigura dovoljno novca za stabilnosti europskih financijskih mehanizama, kažu iz Global peace indexa.

>>Češka je zemlja bez tajkuna i velike sirotinje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije