Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svih 320 radnika Sloge pred otkazom

09. siječnja 2009. u 19:39 2 prikaza

Bilo bi mi jako teško kada bih sada, sa 47 godina života i 27 godina radnog staža, ostala bez posla jer drugi sigurno ne bih mogla naći. Suprug mi je prošle godine dobio otkaz. Imamo četvero djece, od kojih, sva sreća, kći radi, a dvoje je već u braku, dok je najmlađa kći srednjoškolka.

Suprugova naknada sa Zavoda ode nam za kredit, tako da ne znam kako bih preživljavali kad bih i ja dobila otkaz – ističe Jelka Cvitić, jedna od 320 zaposlenica tekstilne industrije Sloga u Požegi kojima zbog nastale krize prijeti otkaz.

Ugovorenog posla ima još do kraja siječnja, a nove poslove trebali bi dobiti tek u travnju. Kako premostiti dva mjeseca u kojima se nema što raditi, danas su na sastanku pokušali dogovoriti predstavnici sindikata, uprave i Nadzornog odbora.

– Tijekom cijele prošle godine pokušali smo državu, koja je u ovoj tvrtki vlasnik gotovo 53 posto, upozoriti na probleme i naći izlaz iz njih. No, država nema pojma što se događa jer tri godine njena predstavnica u Nadzornom odboru nije dolazila na sastanke – ističe Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske.

Tvrtka može opstati, kaže predsjednica uprave Velka Markić, samo u slučaju da im HFP posudi 2,2 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za isplatu plaća za dva mjeseca tijekom kojih neće raditi. Ako HFP pozitivno ne odgovori na zahtjev, Sloga će morati otpustiti svih 320 radnika.


Upitna radna mjesta u Karolini

Najmanje 1350 osoba ostalo je bez posla u Osječko-baranjskoj županiji tijekom vala otkaza između Božića i Nove godine! Brojka koju je evidentirao Zavod za zapošljavanje nije konačna jer otpušteni imaju rok od 30 dana za prijavu. U osječkoj “Karolini” 37 zaposlenika distribucije od 1. veljače trebala bi preuzeti Atlantic grupa. Sindikat HUS-a pak strahuje da će zadržati tek pet radnika, a ostali biti viškom ili prebačeni u pogone te su zatražili hitan sastanak s predsjednikom uprave Wernerom Gritschom. (Ž.R.K.)

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo