Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljeni online

Svici s Mrtvog mora sada dostupni svima na internetu

Svici s Mrtvog mora
The Digital Dead Sea Scrolls
27.09.2011.
u 09:34

Svitke su u spiljama na obali Mrtvog mora pronašli beduini krajem 40-ih i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća.

Svici s Mrtvog mora, najstarija poznata kopija biblijskih knjiga Starog zavjeta, objavljeni su i na internetu kao dio projekta koji provode Google i Izraelski muzej.

S obzirom na veliki interes onih koji žele proučavati svitke, a istovremeno i njihovu veliku osjetljivost na svjetlost, projektom online-objave odlučili su tekstove približiti svima.

Svici sadržavaju dijelove tekstova svih biblijskih knjiga iz Starog savjeta, osim knjige o Esteri. Procjenjuje se da datiraju između 200. godine prije Krista i 68. godine poslije Krista, odnosno dvostruko su stariji od svih ostalih poznatih židovskih biblijskih zapisa.

Prema dosadašnjim istraživanjima pronađeni svici pripadali su Esenima, odvojenoj religijskoj zajednici koja je živjela na području Kumrana u pustinji. Početkom 68. godine u kumransko područje dolazi vojska rimskog generala Vespazijana kako bi ugušila židovsku pobunu pa se pretpostavlja da su svici tada sakriveni u spilje.

Vjerovanja i običaji opisani u svicima s Mrtvog mora gotovo se u potpunosti poklapaju s onima koji su pripadali Esenima, bratstvu koje je nastalo oko drugog stoljeća prije Krista na području Palestine. Eseni su okupljali unutar strogo izdvojenih zajednica koje su u pravilu isključivale žene, a u cijelosti su poštovali Mojsijeve zakone, sabat i ritualnu čistoću.

Svitke su u spiljama na obali Mrtvog mora pronašli beduini krajem 40-ih i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća.

 

 

Ključne riječi

Komentara 17

RE
@rea
11:09 27.09.2011.

Nije sigurno da su svitke napisali Eseni, mnogi se istraživači ne slažu s tom tvrdnjom.

Avatar kobra11
kobra11
11:10 27.09.2011.

Je si li prevela ? sta kazu stari spisi??ß

RE
@rea
10:09 27.09.2011.

Pogledala sajt, fascinantno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije