Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Otok priča"

Svici s Mrtvog mora koje je muzej dobio od milijunaša su - lažnjaci

Muzej Biblije u Washingtonu
Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL
28.04.2020.
u 21:13

Muzej Biblije u Washingtonu vratit će osporavane artefakte nabavljene u Iraku. Nema ih malo, nego čak 11 tisuća, uključujući i 16 fragmenata svitaka

Nekako je zbog pandemije ostala zatomljena zanimljiva vijest iz biblijskoj svijeta. Ako to već do sada niste znali, u Washingtonu postoji Muzej Biblije. Otvorio ga je prije dvije i pol godine američki milijunaš Steve Green. Riječ je o stalnom postavu o povijesti i utjecaju Biblije, koji se sastoji od 1150 predmeta u vlasništvu muzeja te još dvije tisuće artefakata na posudbi iz drugih institucija i zbirki.

S ilegalnog tržišta umjetnina

Njegovo otvaranje bilo je popraćeno i nekim aferama vezanima za nabavu predmeta u Iraku za koje se sumnjalo da su prokrijumčareni, no otvaranje muzeja bilo je jedinstven događaj jer mu je nazočio izraelski veleposlanik u SAD-u, a blagoslovio ga je sam papa Franjo. U čast otvorenju Green je donirao muzeju vrijedan eksponat, fragmente Svitaka s Mrtvog mora, znameniti nalaz za koji se drži da je dio najstarije poznate hebrejske Biblije.

No jedan je dio znanstvene zajednice reagirao na pojavu fragmenata koji su odmah izloženi na vidljivom mjestu novoga muzeja tvrdeći da su - krivotvoreni. I dok su ostaci svitaka i dalje stajali na svojem mjestu, muzej je ipak pozvao njemački Savezni institut za materijalna istraživanja i ispitivanja da provjeri autentičnost njihova vrijednog eksponata. I, sasvim pošteno, dodali su legendi ispod izloška informaciju da se znanstvenici još spore oko autentičnosti fragmenata. Već 2018. muzej je bio prisiljen objaviti da je pet od ukupno 16 fragmenata doista lažno te su ih maknuli iz stalnog postava. Kako je njemački institut naveo, tih je pet dijelova pokazalo nekonzistentnost s drevnim originalom, da bi zatim u ožujku ove godine muzej objavio kako je potvrđeno da je svih 16 fragmenata zapravo lažno, o čemu je veliku priču napisao National Geographic.

K tome, objavljeno je i da će muzej vratiti osporavane artefakte nabavljene u Iraku, kojih nije bilo malo, nego čak 11 tisuća. Kako je slučaj dospio do suda, nakon izgubljene parnice stigla je i kazna od tri milijuna dolara. Utvrđeno je pri tome da je obitelj Green potrošila silne milijune na legalnom i ilegalnom tržištu povijesnih predmeta, a da nije znala dovoljno, ako išta, o povijesti i arheologiji. Svih je 16 fragmenata, prema rezultatima analize, istog podrijetla, ali nabavljeni su iz četiri različita izvora. Dapače, svi su fragmenti izrađeni u 20. stoljeću upravo s namjerom da zavaraju oponašajući originalne Svitke s Mrtvog mora.

- Žrtve smo prijevare - rekao je Harry Hargrove, direktor muzeja. Osim rukopisa koji nije odgovarao autentičnim zapisima iz Qumrana, gdje su u obližnjim pećinama pronađeni, sumnju su pobuđivale i fizičke karakteristike izloženih fragmenata. Nalazima njemačkog instituta pridruženo je i istraživanje stručnjaka za antikvitete koji su primijenili različite druge tehnike koje su potvrdile da su "svici" zapravo krivotvorine.

Ostaci rimske obuće

Primjerice, većina je autentičnih Svitaka napisana na materijalu dobivenom mješavinom pergamenta i kože ovaca, krava ili koza. Dijelovi izloženi u muzeju bili su izrađeni od ostataka kože bez pergamenta pa je zaključeno da je vjerojatno riječ o ostacima obuće iz rimskog doba koja je nađena po arheološkim nalazištima. Ti su ostaci onda zalijepljeni što je ostavilo tragove jantarne boje na površini, a za tekst na njima korištena je tinta iz modernog doba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije