Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Švicarski vijećnik želi pripojiti dio Italije, Francuske i Njemačke

Švicarski savezni vijećnik Dominique Baettig htio bi proširiti Švicarsku na Baden Wurttenberg, Savoiju, te talijansku regiju Valle d'Aosta i gradove Como i Varese
22. lipnja 2010. u 12:07 11 komentara 4 prikaza
navijačica
Foto: AFP

RIM – Švicarski savezni vijećnik Dominique Baettig (57) iz mjesta Délemont, kantona Giura, htio bi svojoj zemlji pripojiti dio Italije, Francuske i Njemačke, odnosno proširiti Švicarsku na Baden Wurttenberg, Savoiju, te talijansku regiju Valle d'Aosta i gradove Como i Varese iz regije Lombardije. Baettig je u tome smislu predložio i izmijenu švicarskog ustava, te je izazvao buru među lokalnim političarima tih prostora, kao i u lokalnim glasilima, a vlada u Bernu je odmah odbacila takav prijedlog prije negoli su stigli službeni prosvijedi Italije, Francuske i Njemačke. No, Baettig, član Unije demokratskog centra vezan za nacionalističku i ksenofobističku desnicu, ne popušta i predlaže sazivanje referenduma među pučanstvom tih prostora. Za sada je svojim prijedlogom izazvao ljutnju dijela pućanstva duž granica. Izašle su na svijetlo dana stoljetne svađe pograničnih naroda. No, ima i onih, kao što je gradonačelnik mjesta Chiasso, Moreno Bernasconi, koji drže kako bi takav prelazak Coma i ostalih mjesta pod švicarsku upravu razvilo turizam.

Dnavni list Coma, "La Provincia di Como", organizirao je izjašnjavanje čitatelja o prijedlugu da grad postane švicarski. Od 2661 ispitanih osoba (pokrajina Como ima 537.500 stanovnika) čak 74,2% se izjasnilo za prijedlog švicarskog vijećnika, a samo 25,8% je odbacilo mogućnost ulaska u švicarsku konfederaciju.

Razlog zbog kojeg bi stanovnici Coma bili radije u Švicarskoj su, dakako, porezi. PDV je u Švicarskoj 7,5%, a u Italiji je 20%, porez na prihode i ostalo je u Švicarskoj 20%, a u Italiji je poreski pritisak 45%. Zatim, benzin je u Švicarskoj jeftiniji, bankarski sustav omogućava prikrivanje podrijetla novca, ulice su čišće, a vlakovi se pridržavaju voznoga reda.

Veliki protivnici prelaska Coma pod Švicarsku su carinici, koji bi izgubili posao u tome gradu. Polemika oko "ljetnog" prijedloga švicarskog vijećnika se, za sada, vodi na lokalnim razinama.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • -obrisani-:

    Ovi Švicarci potsjećaju na Srbe 90-tih ono bi širili Švicarski teritorij Istina, tamo je već dugo na vlasti ultranacistička stranka

  • -obrisani-:

    Savoja u Švicarskoj, he,he. Nikad, pa ni tad. PS. toliko pravopisnih i gramatičkih grešaka nisam odavno vidjela na jednom mjestu, tj. u jednom textu.

  • -obrisani-:

    ---------------->kos Od kada je Švicarska u EU? Možda od 2025 ? Nije važno piskarati, pisati treba suvislo Temu što ti nije poznata zaobići, to je formula uspjeha