Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA JASAN STAV

Švicarski predsjednik o slanju oružja u Ukrajinu: 'Naše oružje se ne treba koristiti u ratovima'

Ukrajina Bahmut
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
12.03.2023.
u 18:27

Razumijem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stajalište, no treba se poštivati i švicarsko stajalište, rekao je šef države

Švicarski predsjednik Alain Berset, privržen neutralnosti svoje zemlje i veliki protivnik slanja oružja Ukrajini, osudio je "ratno ludilo", doznaje se njegovog intervjua za nedjeljno izdanje lista Neue Zuercher Zeitung (NZZ). "Osjećam to ratno ludilo u nekim krugovima. I vrlo sam zabrinut zbog toga jer taj osjećaj počiva na kratkoročnoj viziji", rekao je Berset, dodavši da "se švicarsko oružje ne treba koristiti u ratovima".

Socijaldemokratski predsjednik iz kantona Fribourg je istaknuo da je stajalište Saveznog vijeća po tom pitanju vrlo jasno. "Razumijem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stajalište, no treba se poštivati i švicarsko stajalište", rekao je šef države.

"Reći jednostavno da je sada situacija drugačija i da Švicarska mora sve promijeniti ne obazirući se na svoje pravne temelje, to nije moguće", odlučno je rekao predsjednik. Naime, rasprava o neutralnosti Švicarske traje od ruske invazije na Ukrajinu  24. veljače prošle godine.

Švicarska, koja nije članica EU-a, uvela je sve sankcije europskog bloka protiv Moskve, ocijenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje, no Bern odbija zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da im se dopusti preusmjeravanje uvezenog švicarskog oružja i streljiva prema Ukrajini. Više je inicijativa stavljeno pred parlament da ublaži ta pravila, no proći će mjeseci prije nego se donese neka odluka.

Tijekom posjete UN-u, Berset je rekao da "nije trenutak za promjene i ne možemo raditi iznimke", braneći tradicionalno "mudro i odmjereno" stajalište svoje zemlje.

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
19:08 12.03.2023.

A nas "hrvatski" mediji stalno uvjeravaju kako je Milanović jedini?!

Avatar KiM
KiM
22:50 12.03.2023.

Pa nije Svicarac hrvat da mu naredjuju sta i kako smije...

DU
Deleted user
07:55 13.03.2023.

Kad nas kralj Milanovic izjavi isto tad je neprijatelj zapada ali kad to izjavi Švicarski predsjednik tad je to glas razuma 😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije