Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost švicarca

Švicarski franak u laganom padu, od srijede vrijedi 6,62 kune

banke, kosor (1)
Anto Magzan/PIXSELL
16.08.2011.
u 15:01

Banke kažu da nisu u Rijeci odbili turistima promijeniti franke u kune, pritužbe i iz Dubrovnika.

Ministrica financija Martina Dalić iza zatvorenih je vrata brusila dogovor s bankama o spašavanju dužnika u švicarskim francima koji bi trebao biti potpisan danas.

Razgovori se privode kraju u povoljnijem okruženju nego što su započeli jer je franak u nekoliko dana oslabio desetak posto te će od srijede vrijediti 6,62 kune. Švicarska pak spominje mogućnost zamrzavanje franka prema euru na 1,10 – što bi odgovaralo današnjem službenom tečaju franka prema euru. Euro je u utorak na stranim burzama blago pao prema franku na 1,12, kao posljedica manjeg rasta njemačkog BDP-a od očekivanog.

Pritisak na Ustavni sud
Vlada i banke su se, prema neslužbenim informacijama, dogovorile da će tečaj privremeno zamrznuti na 5,80 kuna za franak, a otplatu 15-postotne razlike prolongirat će idućih pet godina u takozvani balon kredit.

Banke bi javnosti trebale ponuditi i preciznije informacije o dugovima i dužnicima, s tim što HNB navodi da je udio loših kredita oko 12 posto. Kod stambenih je kredita najviše loših dužnika zaduženo upravo u švicarskom franku, koji je ojačao u godinu dana za trećinu, a u tri godine za više od 50 posto.

Ako je vjerovati izvorima iz bankarskih krugova, banke su uvjerile Vladu da uvođenje poreza na njihovu aktivu ne bi bilo svrsishodno, a u zamjenu za to očekuje se smanjenje kamata na kredite u CHF. Izdvajanje kredita u samo jednoj valuti problematizirala je nezavisna udruga Franak koja traži smanjenje kamata na sve kredite.

Raste pritisak i na Ustavni sud da se izjasni o ustavnosti devizne klauzule. Novi list tvrdi da su prošli petak riječke mjenjačnice odbile mijenjati franak pozivajući se na naputak banaka da to ne čine jer će izgubiti.

Iz Zagrebačke, Raiffeisen i Erste banke dobili smo odgovor da njihove banke nisu vraćale turiste sa šaltera niti su davale takve naputke mjenjačima. Vodeća riječka banka, Erste, navodi da su prvih 12 dana kolovoza njihovi mjenjači otkupili 240.000 CHF, a u srpnju 485.000 CHF. U HNB-u međutim potvrđuju da su im i iz Dubrovnika stigle pritužbe na jednu banku koja je odbila zamijeniti franke u kune.

Antireklama turizmu
Burno je reagirala turistička zajednica jer su takvo ponašanje doživjeli kao antireklamu domaćem turizmu, koji se s većim brojem noćenja doživljava kao jedina svijetla točka u hrvatskoj ekonomiji.

Komentara 23

Avatar Niškorist
Niškorist
06:33 17.08.2011.

Radi tebe Jadranka dignut ču kredit u švicarskim francima !

VI
Vito
08:16 17.08.2011.

Nije li ovaj lijevo na slici, zovu li ga prka, od jahačice bio osumlnjičen za nestanak žita u vrijeme vladavine fraceka?

OB
-obrisani-
09:40 17.08.2011.

Švicarac sam pada ali ne zbog zasluga vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije