Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švicarci popustili:

Dajemo kvote za hrvatske radnike i plaćamo 37 milijuna eura

Foto: DPA/PIXSELL
01.05.2014.
u 12:20

Švicarsko Federalno vijeće u srijedu je priopćilo da je pronašlo rješenje i da će Hrvatima izdavati 50 jednogodišnjih i 450 kratkoročnih radnih dozvola

Suočena s kaznom koju joj je Europska komisija odredila ustajući u zaštitu Hrvatske kao članice EU, Švicarska je u srijedu ipak odlučila da će ipak odobriti hrvatskim radnicima pristup švicarskom tržištu rada. Povrh toga, Švicarska je odlučila i da će platiti 37 milijuna eura u proračun EU kako bi dala svoj doprinos proširenju EU na Hrvatsku.

 - Tom odlukom Federalno vijeće želi tretirati Hrvatsku na jednak način kao i druge 'nove' države članice koje su se pridružile Europskoj uniji nakon 2004. godine. Doprinos od 45 milijuna švicarskih franaka je gesta solidarnosti Švicarske. No, konačna odluka je na Parlamentu, koji mora odobriti tu isplatu", priopćeno je iz Berna nakon sastanka švicarskog Federalnog vijeća u srijedu.

Švicarska nije članica EU, ali je članica Europskog ekonomskog prostora i povezana je s EU nizom bilateralnih sporazuma koji je obvezuju da u milijunskim iznosima plaća svoju posebnu poziciju u Europi.

Problem oko prava na slobodno kretanje hrvatskih radnika u Švicarskoj nastao je nakon što su Švicarci na referendumu početkom veljače odlučili ponovo uvesti kvote radnih dozvola za sve građane EU koji žele raditi u Švicarskoj. Suočene s takvim rezultatom referenduma, švicarske vlasti u veljači ove godine odbile su proširiti svoj sporazum s EU o slobodnom kretanju radnika, odnosno odbile su ga početi primjenjivati i na Hrvate. Europska komisija je, međutim, odmah stala u obranu Hrvatske i u obranu europskog prava na slobodu kretanja, pa je privremeno suspendirala pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskim obrazovnim i istraživačkim programima vrijednima milijarde eura.

Švicarsko Federalno vijeće u srijedu je priopćilo da je pronašlo rješenje i da će Hrvatima izdavati 50 jednogodišnjih i 450 kratkoročnih radnih dozvola.

 - Federalno vijeće želi ponovo pokrenuti pregovore s EU o sudjelovanju Švicarske u okvirnim programima i pristupu tržištu. U tu svrhu usvojili smo deklaraciju koja predviđa niz mjera, među ostalim i rješenje za kvotni pristup hrvatskih građana švicarskom tržištu rada, priopćio je Bern.

Odmah u srijedu reagirala je i Europska komisija, koja je pozdravila vijest iz Berna, ali i naglasila da su kvote kratkoročno rješenje koje ne nude Hrvatima dugoročno jednako pravo na slobodu kretanja. Drugi građani EU u Švicarskoj nemaju kvote radnih dozvola.

- Primili smo na znanje deklaraciju švicarskog Federalnog vijeća koje tvrdi da će tretirati Hrvati jednako kao i ostale građane EU. Također smatramo da je to privremeno, a ne dugoročno rješenje uključivanja Hrvatske u sporazum o slobodnom kretanju. To je naš stav u ovom trenutku - rekla je glasnogovornica EK Pia Ahrenkilde Hansen.

Švicarska je očito, pod pritiskom zamrznutih pregovora o suradnji s EU, odlučila popustiti u diskriminaciji hrvatskih radnika. No Bruxelles očito nema namjeru tako lako posustati nego želi da se svaka diskriminacija Hrvata, pa i moguća diskriminacija kroz sustav kvota, onemogući u Švicarskoj.

>> Ako uvede minimalnu plaću, Švicarska će biti zemlja s najvišim 'minimalcem' na svijetu

Komentara 36

CF
cimer_fraj
13:59 01.05.2014.

Poruka priloga se svodi na to, da je EU zdusno ustala u obranu svoje EU-Hrvatske a zlocesti Svicarci morali ponizno popustiti. Zapravo smjesno, jer tretman Hrvata od strane CH ce biti na nivou Rumunja i Bugara

LA
Lavica7
17:08 01.05.2014.

I sad smo mi kao sretni... To da svicarci I ini dolaze k nama radit- to bi bila vijest, ovako je tuga I jad.

DU
Deleted user
17:10 01.05.2014.

Žalosno je da jedna mala zemlja mora spašavati,sve te nezaposlene iz EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije