Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većinom glasova

Švicarci odbili smanjenje broja imigranata na referendumu

švicarska
Foto: Reuters/PIXSELL
30.11.2014.
u 18:27

Na sva tri pitanja odgovorili su negativno, odnosno sva su tri prijedloga odbijena, i to velikom većinom glasova

Švicarci su danas izašli na referendum na kojem su odlučivali o tri vrlo važna ne samo socijalna već i gospodarska pitanja. Pred građane su stavljeni upitnici žele li smanjenje broja useljenika s 80 tisuća na 17 tisuća godišnje, zatim podržavaju li prijedlog da se uvedu obvezne zalihe zlata kao temelj domaće valute te podržavaju li uvođenje viših poreza za najbogatije građane. Kao što je i dosad bio slučaj kod referenduma u Švicarskoj, i ovaj put građani su poslali poruku koja se najvjerojatnije razlikuje od onih koje bi bile poslane iz većine drugih zemalja.

Na sva tri pitanja odgovorili su negativno, odnosno sva su tri prijedloga odbijena, i to velikom većinom glasova. Prema posljednjim dostupnim podacima, iz većine švicarskih kantona protiv smanjenja broja useljenika glasovalo je 74 posto izašlih na referendum.

Protiv takozvane zlatne inicijative izjasnilo se njih 78 posto, dok je protiv povećanja poreza za najbogatije bilo 60 posto Švicaraca. Najviše polemike uoči referenduma izazvao je prijedlog o smanjenju broja imigranata koji su neki nazvali ksenofobnim. S druge pak strane iz ekološke inicijative ECOPOP, koja je i potaknula referendum, poručili su kako je njihov prijedlog bio ograničavanje broja useljenika na 0,2 posto ukupnog broja stanovnika jer smatraju da prebrzi rast stanovništva ugrožava prirodne resurse države.

>> Švicarci na referendumu o ograničavanju useljavanja zbog 'zaštite životne sredine'

 

Komentara 5

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
20:17 30.11.2014.

Naravno da ne mogu bez stranaca ali ne može dolaziti tko i koliko bi to EU htjela. Ipak je Švicarska nezavisna država.

Avatar Upitnik30
Upitnik30
21:06 30.11.2014.

Šta je na pitanje o smanjenju broja imigranata bilo za zaokružiti "Ne! Kome smetamo?"

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
19:02 30.11.2014.

znaju svicarci zakaj tak glasaju, nemogu oni bez stranaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije