Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni servis

Švicarci u nedjelju na referendumu o televizijskoj pretplati

Švicarska u nedjelju izlazi na referendum
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
02.03.2018.
u 10:35

Televizijska pristojba u Švicarskoj, zemlji koja broji 8,4 milijuna stanovnika, jedna je od najskupljih u Europi i iznosi 392 eura

Švicarci se u nedjelju izjašnjavaju na referendumu o ukidanju televizijske pristojbe što bi moglo dovesti do nestanka jedine nacionalne radiotelevizije (SSR) koja emitira na četiri jezika. Većina je Švicaraca o toj popularnoj inicijativi koju je pokrenula mladež Liberalno-radikalne stranke već glasala dopisnim putem.

Televizijska pristojba u Švicarskoj, zemlji koja broji 8,4 milijuna stanovnika, jedna je od najskupljih u Europi i iznosi 392 eura. U nekim europskim zemljama, poput Španjolske, ona ne postoji, dok je u drugima poput Nizozemske ukinuta ili je pred potpunim nestankom, kao u Belgiji.

Glasovanje o pristojbi pomno će se pratiti u sjedištu federalne vlade jer se SSR, koji emitira na četiri službena švicarska jezika, financira u visini 75 posto pretplatom. Koriste je također i dvadeset i jedna radijska postaja i 13 regionalnih televizija koje ispunjavaju uvjete javnog servisa. Ukupno 13.500 izravnih i neizravnih radnih mjesta dovedeno je u ovim referendumom u pitanje, tvrde savezne vlasti.

SSR će morati brzo prekinuti svoje aktivnosti ako glasači odluče ukinuti pristojbu, kazao je glasnogovornik Daniel Steiner. "Bilo bi nemoguće bez pretplate u maloj četverojezičnoj zemlji poput Švicarske imati audiovizualnu ponudu koja bi makar djelomično ispunjavala uvjete javnog servisa kao sada", rekao je. Oni koji su za ukidanje naglašavaju da će novac koji će građani uštedjeti omogućiti oslobađanje "ogromne kupovne moći" koja će se nanovo investirati u ekonomiju.

Ta je perspektiva oduševila glavnu stranku u Švicarskoj, Demokratski savez centra, jedinu koja je pružila podršku inicijativi. Iza referendumske incijative stoji naraštaj 'milenijalaca' odrastao uz internet i njegove video platforme, koji ne mari mnogo za tradicionalnu televiziju. Međutim, ako je suditi po anketama, u svojoj namjeri ukidanja pretplate neće uspjeti. U obranu televizije stali su mnogi poznati političari, sportaši, filmaši, čak i bankari.

Komentara 14

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:02 02.03.2018.

Hm, ne bi smjeli pisati ovakve stvari. Kad ovi na HTV-u vide cifru pretplate, tužit će sve pretplatnike retroaktivno, pa za taj novac zaposliti još lošije novinare i urednike.

AA
aabbcc
11:36 02.03.2018.

Ne vrijedi referendum u HR, jer HTV bi saopstio rezultate referendum propao. : )

Avatar Trica
Trica
12:56 02.03.2018.

Koliko je meni poznato, ima još jedna zemlja na brdovitom Balkanu, koja je kako je obećano prije par godina, sada kao Švicarska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije