Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić

'Svi su potencijalno na meti terorista i zato je važno tome se suprotstaviti'

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.08.2015.
u 15:04

– U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu ni od naše ni od egipatske strane da je osoba objavljena na fotografiji jučer zaista Tomislav Salopek – rekla je ministrica Pusić

- U ovome trenutku još uvijek nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu ni od naše ni od egipatske strane da je osoba na objavljenoj fotografiji zaista Tomislav Salopek, intenzitet aktivnosti s naše i egipatske strane, kao i svih partnera i dalje je na maksimumu, ne popušta ni malo i tako ćemo nastaviti raditi na ovom slučaju – izvijestila je danas u Rijeci ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ministrica ne smatra da je Salopek otet zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protiv Islamske države kako je, navodeći da je smaknut, objavila Islamska država. - Tražit ćemo ga dok ima bilo kakvih izgleda da je živ, radit ćemo na identificiranju fotografije i na svim drugim kanalima, to nije jedina informacija – poručila je Pusić. Obraćajući se javnosti s izvanredne konferencije za tisak ministrica Pusić je kazala da je osam dana od otmice zatražen novac za Salopeka, no da potom više nije bilo kontakata s otmičarima sve do 5. kolovoza kada je objavljena snimka T. Salopeka u položaju karakterističnom za Islamsku državu. - Kada više nije bio tražen novac to je bio loš znak. Traženo je oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora, no nije bilo specificirano i iz toga je zaključeno da se radi o dvije različite organizacije, jednoj koja ga je otela i drugoj koja se predstavila kao Islamska država pokrajina Sinaj - rekla je Pusić dodajući da koliko joj je poznato egipatske vlasti nisu bile spremne na pregovore.

U nastavku je podsjetila na sve aktivnosti hrvatske strane i suradnju s egipatskim vlastima i drugim državama koje pružaju veliku pomoć u potrazi i spašavanju Salopeka. Podsjetila je i angažman Islamske zajednice u Hrvatskoj čiji se muftija Hasanović obratio i egipatskom muftiji. - I u ovom trenutku egipatske vlasti rade punim intenzitetom, kao i mi i većina zemalja EU i svijeta – rekla je ministrica naglašavajući da je vrlo važno reći da je Islamska država teroristička organizacija koja nema domovinu ni religiju i terorizam koristi za svoje ciljeve. Prvi put se dogodilo, nastavila je, da je u Egiptu otet stranac i to pokazuje da je međunarodna Koalicija za borbu protiv Islamske države kao terorističke organizacije danas potrebnija nego ikad jer se radi o globalnoj opasnosti koja nikoga ne zaobilazi, a najžešće napade trpi Nigerija koja nije članica Koalicije.

Manipulacijom je Pusić nazvala pokušaje da se onima koji se ne bore protiv terorizma poručuje da neće biti žrtve terorizma. - To nije istina. Svi su potencijalno na meti terorista i zato je važno tome se suprotstaviti. Hrvatska to ne može predvoditi, ali se ne sakriva ispod stola nadajući se da će ubijati nekog drugog, a ne nas i ovo je trenutak da se cijela Hrvatska okupi i odlučno suprotstavi zlu i da podršku obitelji Salopek koja svojom ozbiljnošću i hrabrošću u borbi za Tomislava daje primjer svima nama - poručila je ministrica Pusić. Na kraju obraćanja ministrica je ponovno istakla da na temelju izvješća službi i specifičnih stručnjaka još nije potvrđeno da je T. Salopek ubijen te da u ovom trenutku nije sigurno da li će se ikad moći potvrditi što se dogodilo te je ponovno pozvala cijelu zemlju da pruži podršku obitelji Salopek.

>> ISIL objavio i audioporuku u kojoj tvrdi da je pogubio Tomislava Salopeka

Komentara 63

ML
Mlakar
15:45 13.08.2015.

nemojte vise nitko ici u Egipat, tamo Al Sisi ubija svoje, pa nece zaliti ni za naseg, tamo je izmedju vojske i naroda kaos,diktatura ,ubijanja,hapsenja itd...

Avatar Marijanček
Marijanček
14:47 13.08.2015.

Gospođo Pusić koja je svrha vaše konferencije za novinare kada ste izgovorili iste riječi kao i jučer premijer Milanović , pa zbog toga dolazim do zaključka da ste željni pokazivanja jer je predizborna kampanja počela. Jedini vam je cilj skupljanjeupljanje političkih poena na muci i tragediji malih ljudi (sirotinje). Sramota !!!!!!!!!!!!!!!!!!

DR
dragutinka
15:13 13.08.2015.

samo jos ne znamo sto misli na koje teroriste,danas svi zovemo jedni druge "terorista" a jedino ne smjemo da zucnemo o izraelu i njihovom descetljecim pa i stoljecnim teroru, a ostali se medjusobno teroristi nazivaju, mada kada vidimo gdje bombe padaju i tko terorise bombama ..e onda svi znamo tko su ti teroristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije