Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svi službenici u 10 platnih razreda: Za isti posao ista plaća

Isplati li se? 
Ministarstvo još nema procjenu financijskih učinaka novog zakona.
01. listopada 2013. u 10:50 0 komentara 5901 prikaza
Mirando Mrsić osijek (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Do kraja godine Vlada će donijeti novi zakon o plaćama u javnom sektoru koji će istovjetno regulirati sustav plaća za otprilike 240.000 zaposlenih u upravi, školama, bolnicama i drugim javnim sektorima. – Zakonom ćemo osigurati primjenu načela jednaka plaća za jednak rad – kaže ministar rada Mirando Mrsić.

Svi će se zaposleni svrstati u 10 platnih razreda za službenike i dva za državne dužnosnike (birane i imenovane), s tim što bi svaki platni razred imao deset platnih stupnjeva. Zaposlenici će moći napredovati samo prema platnim stupnjevima u sklopu istog platnog razreda. Plaća će se sastojati od osnovice, koja će se ugovarati kolektivnim ugovorom, i koeficijenta uvećanog 0,5% po godini staža. Uz to, ograničit će se masa plaća po pojedinom resoru za isplatu dodataka, ali i iznos dodataka u odnosu na plaću zaposlenika. Složenost posla iskazat će se koeficijentima, a dodaci na plaću priznavat će se samo za posebne uvjete rada i ugovarat će se novim kolektivnim ugovorom. Novi sustav vrijedit će za nove radnike, a postojeći će se zaposlenici svrstavati po platnim razredima i platnim stupnjevima uz preračunavanje postojećeg dodatka od četiri, osam i deset posto u koeficijente. Ministarstvo još nema procjenu financijskih učinaka novog zakona, a ne postoje ni potpuni podaci o udjelu dodataka na plaću i prekovremenih sati u cijeni rada.

– Intenzivno radimo na analizi učinaka, to i jest najsloženiji zahvat. Evidenciju o masi plaća za prekovremeni rad i dodatke dobit ćemo nakon što cijeli javni sektor počne isplaćivati plaće preko centralnog obračuna plaća – kazao je ministar Mrsić. Već u listopadu dio zaposlenih u sustavu zdravstva trebao bi dobiti plaće preko COP-a, a do kraja godine i svi ostali. Taj je sustav pod kontrolom Ministarstva financija i zasad je donio otprilike 500 milijuna kuna godišnje uštede samo za uzak u krug zaposlenih u državnoj upravi.

– Donijet ćemo zakon prema kojemu će se isti poslovi jednako plaćati. Skladištar u javnom sektoru svuda će imati istu plaću, kao i čistačice – kazao je Mrsić te dodao da priprema novog zakona ne znači odustajanje od outsourcinga, odnosno izdvajanja pratećih službi:

– Taj model treba razvijati i osmisliti i on je dugotrajna priča. Zakon o plaćama planiramo donijeti do kraja godine – kazao je Mrsić.

>>Otkrivamo koliko su Hrvati spremni na odricanja za spas države!

NEZGODA NA SNIMANJU
Anđelka Prpić o traumi s kolegom: 'Krenuo me udariti u trbuh u osmom mjesecu trudnoće'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.