Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović na mukama

Svi protiv Vlade: Sindikati, Crkva, branitelji udružuju se u prosvjedu

'16.03.2013., Zagreb - U sjedistu SDP-a na Iblerovom trgu odrzala se 4. sjednica Glavnog odbora SDP-a. Zoran Milanovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/4
25.04.2013.
u 17:45

Liniću sve jasno: Kreće zastrašivanje. Najavljuju se blokade, građane se plaši da neće dobiti mirovine. Sve je to zbog izbora

Nakon dugogodišnje \"prvosvibanjske šutnje\" ovogodišnji Međunarodni praznik rada, po svemu sudeći, bit će zapamćen kao masovni prosvjed protiv vlade Zorana Milanovića. Sindikalnom prosvjedu pridružit će se i branitelji, a poziv za izlazak na ulicu odaslan je i s Kaptola.

Katolička crkva u Hrvatskoj podržava sindikate u prosvjedu 1. svibnja i poziva vjernike da izađu na Trg bana Jelačića i podrže sindikalne zahtjeve.

Vlast ili služenje

Taj crkveni stav objavio je u svome najnovijem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić otvoreno pišući da \"svi građani, a osobito vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjesti\". Jer, kako piše mons. Miklenić, \"za velike promjene potreban je i veliki demokratski pritisak\".

– Iz tjeskobe za dobro Hrvatske i svih njezinih građana velike promjene već dugo očekuju hrvatski građani kao i neki sindikati, a također opozicijske stranke za koje nije jasno što im je važnije: osvajanje vlasti ili bolje služenje hrvatskim nacionalnim ciljevima i interesima. No iluzorno i nerealno je očekivati velike promjene samo zbog stava dijela vrha vladajuće političke stranke jer i ti političari vjerojatno gledaju najprije svoje interese, a stanje u Hrvatskoj samo im služi kao dobra batina u političkom ringu. Hrvatskoj i većini građana objektivno je jedino važno da Vlada, kojeg god političkog ili ideološkog predznaka bila, radi za dobro zemlje, rješava stvarne i umjetno stvorene probleme, stvara uvjete za veću proizvodnju, veću zaposlenost i ukupno bolji životni standard svih građana i slično. Nakon dosadašnjega iskustva sa svim vladama nakon 2000. godine, nameće se vrlo teško i vrlo važno pitanje: umiju li, žele li ili smiju li vlade odgovoriti tim realnim i najnormalnijim zahtjevima i potrebama Hrvatske i njezinih građana – pita se Miklenić.

Sindikati, dakako, objeručke dočekuju ovu podršku. – Izuzetno nam je drago da je Glas Koncila prepoznao zahtjeve sindikalnih središnjica. Doslovno nam je to i bio cilj, naime, formulirajući zahtjeve, nismo ih vezali za probleme realnog ili javnog sektora, nego uza sve građane kako bi prosvjed prerastao iz sindikalnog u građanski – kaže Mladen Novosel, šef SSSH. Moguće političke manipulacije, odgovara, neće biti jer sindikalisti nikome neće dopustiti da javno s tribine artikulira svoje političke interese niti da socijalne razloge za bunt iskoristi za eventualne političke ciljeve. Sindikati su već naglašavali da su ekonomsku politiku, krivu za osiromašenje gotovo svih slojeva društva, podjednako vodili i HDZ i SDP.

Pravo na rad i plaću

Branitelji ističu: iznikli smo iz radništva! – Dat ćemo potporu pravednim, legitimnim i opravdanim zahtjevima sindikata u borbi za dostojanstven rad i pravo na plaću za rad jer mi smo se borili za Hrvatsku u kojoj će građani imati radno mjesto i od tog dostojno živjeti. Zato smo pozvali pripadnike gardijskih brigada i specijalne policije na prosvjed 1. svibnja – rekao je Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge gardijskih brigada.

Za ministra financija Slavka Linića najava zajedničkog prosvjeda branitelja, sindikata i Crkve koja ih podržava ispolitizirana je akcija uvjetovana skorim izborima. – Kao što vidimo, počinje zastrašivanje građana, najavljuju se blokade, čak i graničnih prijelaza, straši se građane da neće dobiti mirovine. Sve je ispolitizirano zbog izbora i onda se mnogu uključuju u prosvjede – rekao je Linić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije