Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Doznajemo: Svi ministri pripremaju se na komunikacijskim treninzima

Za prvi dio treninga angažirana je Ena, jedna od najpoznatijih svjetskih škola za javnu upravu, koju su polazili i predsjednici Macron, Hollande i Chirac...
23. listopada 2019. u 22:42 29 komentara 6407 prikaza
Andrej Plenković i ministri
Foto: Robert Anic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Svi ministri moraju u “školu” – kao dio priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU prolaze kroz treninge javnog izlaganja, komuniciranja s medijima, vođenja konferencija za medije, komuniciranja u kriznim situacijama i pregovaranja kako bi se naviknuli na to da će ispred sebe imati i drukčiji novinarski korpus, ali i da bi bolje shvatili svoju ulogu u tih pola godine kad će se morati izdignuti iznad uloge hrvatskog ministra kako bi predstavljali Vijeće EU i zagovarali interese Unije.

Izlaganje premijera Andreja Plenkovića u Saboru IZLAGANJE U SABORU Što je Plenković poručio zastupnicima: Predano smo radili na ostvarenju obećanja

Simulacija incidenta

Prvi dio treninga za ministre organiziran je u suradnji s francuskim veleposlanstvom, odnosno francuskom državom koja je ponudila i snosila sve troškove. Za tu su prigodu kao koordinatora angažirali ENU (École nationale d’administration), jednu od najpoznatijih svjetskih škola za javnu upravu, koju su polazili i predsjednici Emmanuel Macron, François Hollande i Jacques Chirac. Ministri, ali i državni tajnici – njih 30-ak – bili su podijeljeni u nekoliko skupina, a trening je bio namijenjen tome da ministri uzmu u obzir s kakvim će se novinarima susretati. Odnosno, to više nije “lokalna priča” jer će tijekom predsjedanja izlaziti pred veći novinarski korpus, kažu nam iz Ministarstva vanjskih poslova. Cilj je bio osvijestiti ministre da kad stanu pred novinare više nisu u ulozi hrvatskih ministara, već osoba koje predstavljaju Vijeće pa su utoliko i očekivanja drukčija.

Ministri se moraju izdići iz nacionalnih okvira, moraju biti “pošteni posrednici”, predstavljati i zastupati Vijeće i Uniju, a nacionalne interese staviti u drugi plan. Treninzi su bili na engleskom jeziku i, kako nam kažu, razina znanja je zadovoljavajuća, odnosno naši ministri ne odskaču puno od kolega iz drugih zemalja. Svaki ministar mogao je birati jednu od tri ponuđene teme. Prva je krizni menadžment odnosno upravljanje krizama te komunikacija s medijima u kontekstu krize. Treneri bi zadali zadatak, neki simulirani slučaj iz resora bliskom ministru - neki incident ili goruće pitanje. Ministar bi potom imao vremena pripremiti izjavu, potom je pročitati a onda bi je zajedno analizirali i ukazivali na ono što je dobro ili loše. 

Vlada RH u Banskim dvorima | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Druga tema bila je mediji u užem smislu - simulirala bi se press-konferencija na određenu temu te bi ministre dobrano “rešetali”. Posljednja tema, za koju se prijavilo najviše ministara, bavi se pregovaračkim tehnikama, a ona se uglavnom svela na ono što dolazi poslije, odnosno nisu se doslovno vježbale pregovaračke tehnike i vođenje  sastanaka i pregovora nego to kako se pojedini ministar obraća javnosti u okviru određene teme kroz sva tri aspekta. Sljedećeg tjedna počinje i edukacija s hrvatskim odjelom Glavne uprave za usmeno prevođenje Europske komisije (DG SCIC), a ministri će se s njima susretati na individualnom satu.

Iz Bruxellesa dolazi dvoje iskusnih trenera javnog govorenja koji su sličan posao odradili s već 10-ak predsjedništava, odnosno edukacije obavljaju redovito, svakih pola godine. Trening se sastoji u tome da svaki ministar dobije ili odabere blisku temu, da bi potom treneri analizirali verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Cilj je da poruka - bilo da je izrečena na hrvatskom ili engleskom jeziku - dopre do onih kojima je namijenjena na jasan i koncizan način.

NE BUDITE BRZI NA JEZIKU Ne govorite samo da biste nešto rekli: Situacije u kojima je najbolje držati jezik za zubima

Engleski i stvaranje veza

Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, neki ministri i sami ulažu edukaciju i usavršavanje ususret hrvatskom predsjedanju. Nije samo riječ o produbljivanju znanja engleskog jezika, već i o stvaranju veza i poznanstava u Bruxellesu i Strasbourgu. Neki svaki svoj posjet tim gradovima koriste za tzv. networking, znajući da će oni i njihovi kolege trebati jedni druge. Osim obuke ministara, Služba za ljudske resurse i osposobljavanje za poslove predsjedanja MVEP provela je 22 seminara u suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća EU, stotinu dana specijaliziranih tečajeva engleskog jezika, 50 dana tečajeva posebnih vještina, 15 dana specijaliziranih tečajeva francuskog jezika. Do sada je razne faze i vrste obuke prošlo 780 osoba angažiranih na poslovima predsjedanja, a ukupni broj osoba koji će proći obuku procjenjuje se na 850.

Trošak svih edukacija snosi Europski socijalni fond

>> Pogledajte i ovaj video: Slavni govor Ingrid Antičević Marinović: People must trust us!

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • prajdali100:

    Je li Ingrid Antičević Marinović držala kakvu temu na engleskom ? To bi bilo nezaboravno iskustvo.

  • lokun:

    Užas, moraju ih naučiti koje laži će prenositi narodu, FUYj!!!

  • moškov:

    Kako i kad ce te istrenirati elekttroinzenjera modric antu koji je pomocnik za financije i vec je namjesten natjecaj da bude i ravnatelj uprave za financije samo iz razloga sto ce sprovesti sumnjiive financijske transakcije kao i do sada...