Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE TITULE Oni koji su završili četverogodišnji sveučilišni studij iza imena mogu napisati mag.

Svi koji su diplomirali postali su magistri

hrv_titu.jpg
import
30.10.2007.
u 20:50

Diplomirani pravnici, ekonomisti, novinari, psiholozi i ostali koji su završili najmanje četverogodišnji sveučilišni studij, po novom Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, iza svog imena i prezimena mogu napisati titulu magistar, primjerice prava. No , prije nego što to učine, moraju od fakulteta na kojem su diplomirali zatražiti potvrdu da na to imaju pravo, inače mogu platiti kaznu.  

Ispred ili iza
Novim magistrima, za razliku od magistara znanosti koji su ispred imena pisali kraticu mr., kratica mag. pisat će se iza imena. Uz njih, naziv magistra struke dobit će studenti bolonjci koji budu završili preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i budu imali najmanje 300 ECTS bodova.

To znači da su izjednačene stare diplome s diplomama studenata koji studiraju po Bolonji, odnosno da poslodavcu ne treba biti bitno piše li u dokumentima njegova potencijalnog zaposlenika, primjerice, diplomirani ekonomist ili mag. oec. Studenti koji su fakultete upisali po Bolonji i koji će završiti trogodišnji ili četverogodišnji tzv. preddiplomski studij i steći od 180 do 240 ECTS bodova, postat će sveučilišni prvostupnici (baccalaureus  muškarci i baccalaurea  žene).
 
Usklađivanje s EU
 Više nema više ili visoke školske spreme, nego je sve visoko obrazovanje prvog ili drugog stupnja. Razina tog obrazovanja mjeri se kompetencijama i ECTS bodovima. To nam je bilo nužno da bismo naše visoko obrazovanje uskladili s europskim, i ovaj put bio nam je nužan da bismo došli do konačnog cilja  da nazivi i stupnjevi stečeni u Hrvatskoj vrijede u EU bez polaganja ikakvih razlika.

To će ljudima omogućiti zapošljavanje u drugim zemljama, nastavak studija ili usavršavanje, ali i strancima sve to omogućiti u RH  tumači Slobodan Uzelac, državni tajnik za visoko obrazovanje.

Osobe koje nakon završetka diplomskog studija završe trogodišnji doktorski studij dobit će titulu doktora znanosti, a kratica je dr. i piše se ispred imena kao i dosad. Liječnicima, veterinarima i stomatolozima nakon završenog studija ostaju dosadašnji nazivi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije