Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Bratislavi

Svi imaju pravo na bolji život, no kolika je integracijska snaga EU?

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.04.2016.
u 07:00

GLOBSEC u Bratislavi smatra se najuglednijom konferencijom na temu sigurnosne i vanjske politike u srednjoj Europi. U izjavi novinarima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je izbjeglička kriza humanitarno pitanje, ali također i vrlo složeno pitanje nacionalne sigurnosti te gospodarsko i socijalno pitanje

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje u slovačkom glavnom gradu Bratislavi na forumu o globalnoj sigurnosti GLOBSEC, gdje će u nedjelju govoriti na panel-diskusiji o “godini migracija” i o tome kakav je europski odgovor na migrantsku krizu, a po dolasku na forum novinarima je izjavila da će se nakratko susretati s nizom drugih sudionika tog skupa jer je “ponekad 30 sekundi s nogu vrednije od pola sata sjedenja i razgovaranja”.

GLOBSEC u Bratislavi smatra se najuglednijom konferencijom na temu sigurnosne i vanjske politike u srednjoj Europi i jednom od pet najuglednijih takvih konferencija u svijetu, a ovo je njegovo 11. izdanje. Konferencija okuplja državnike, političare, analitičare, intelektualce iz akademskog svijeta i poslovne lidere.

Bilo bi puno bolje novac ulagati u zaustavljanje rata, obnovu i razvoj Sirije nego u propuštanje migranata

predsjednica Grabar-Kitarović

Osim hrvatske predsjednice, koja govori posljednjeg dana konferencije, ali je i jučer, prvog dana, govorila na sastanku u sklopu popratnog programa posvećenog mladim liderima, na 11. GLOBSEC-u sudjeluju i slovački, bugarski i makedonski predsjednici, premijeri Češke i Slovačke, ministri vanjskih poslova nekoliko zemalja te ministrica obrane Njemačke Ursula von der Leyen koja je jučer bila glavna govornica na temu europske sigurnosti.

U izjavi novinarima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je izbjeglička kriza humanitarno pitanje, ali također i vrlo složeno pitanje nacionalne sigurnosti te gospodarsko i socijalno pitanje. 

– Prije nekoliko dana na Gevgeliji u Makedoniji razgovarala sam sa skupinom ljudi i oni svi do jednoga žele u Njemačku. Rekli su da se osjećaju pozvanima i žele iskoristiti prilike koje imaju u Njemačkoj. Nitko od nas ne dvoji da svatko ima pravo na bolji život, ali je pitanje kolika je integracijska sposobnost europskih država – rekla je predsjednica.

Dodala je kako bi bilo puno bolje novac ulagati u zaustavljanje rata, obnovu i razvoj Sirije nego u propuštanje migranata i izbjeglica kroz europske zemlje.

– Kada usporedite činjenicu da je Hrvatska potrošila oko 20 milijuna eura za migrantska kretanja, a da ćemo u četiri godine uložiti milijun eura u Siriju, vidite kolika je to diskrepancija, koliko je novca potrošeno i koliko je moglo biti uloženo u zemlje gdje su konflikti – da se zaustavi rat, pomogne obnovi i izbjegličkim kampovima – rekla je Grabar-Kitarović u izjavi hrvatskim novinarima uoči sudjelovanja na panelu posvećenom mladim vođama u europskoj politici.

>> Predloženo uvođenje centraliziranog sustava azila u EU

Komentara 5

RI
rikavac
15:36 16.04.2016.

predsjednice imamo i mi pravo na bolji zivot na posao,na skolstvo bolje,na zdravstvo,sta si uradila po tom pitanju? Sjecam se udaranje sakom od sto,sjecamse da si rekla da ce Hrvatska bit Svicarska i nakon godinu i pol ,nit udaras sakom od sto a bogami nismo ni blizu Svicarske blize smo Grckoj.

HI
hiromant
13:29 20.04.2016.

Točna je konstatacija da svi imaju pravo na bolji život, ali je jednako tako točna konstatacija da se za bolji život treba izboriti, zasukati rukave, ratovati ako treba, a ne dići sidro i pobjeći tako gdje su drugi stoljećima ratovali i krv lili da bi stvorili svoje države. Oni koji se ne znaju ili ne žele izboriti za svoju državu, za svoj dom, onda i ne zaslužuju imati ni državu ni dom, i jedino što im preostaje je potucanje svijetom od nemila do nedraga.

NI
Nik123
12:27 16.04.2016.

Ne radi se o integracijskoj sposobnosti drzava EU, nego o integracijskoj snagi migranata. A oni se ne zele integrirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije