Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija ujedinila hrvatsku
Povratak na članak

Svi granični sporovi: Tuđe ne želimo, a svoj teritorij ne damo

Složni: Čini se da će i oporba
i vladajući tražiti prekid arbitraže o Piranskom zaljevu

Komentari 47

DU
Deleted user
12:38 27.07.2015.

Vučić je po sistemu "vratim uslugu" (zbog otkazivanja mimohoda) startao na RH - iako je katastar, koji nikako ne odgovara Srbiji, posve validan kriterij. Po njemu su razgraničile Češka i Slovačka, doduše daje cik-cak i životno nelogičnu granicu (kuća u jednoj državi, štala u drugoj itd.) - ali nitko ne može imati ništa protiv takvog povlačenja granične crte. Naravno da bi oni po sredini Dunava ili tzv. plovni put jer im to nosi najviše zemljišta. Ali to je stvar suda, ako se krene na ICJ u Den Haagu - koji kriterij će izabrati i kako ga primijeniti. Iz istog razloga Slovenija nikako ne bi na sud, primjerice njima katastar donese Jorasovu kuću (par sto m južno od Sv. Odorika) - ali im odnese vrlo velike površine duž drugih spornih segmenata granice, tamo oko Hotize je hrv. katastar "winner". Zato bi oni da se malo aplicira jedan, malo drugi kriterij - po sistemu što paše SLO na datom km granične crte i sumarno da se linearno izvrši nategnuće Hrvatske. Prirodna granica tamo pak znači staro korito Dragonje, to im pak odnese aerodrom Portorož u hrv. ruke.

VL
Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:03 27.07.2015.

treba tim srbima pokazat zube dat im do znanja da smo htjeli po njihovoj zelji to da rijesimo a posto su varali nema vise zelja nismo mi zlatna ribica.do sad smo morali sutit zbog ulaska u EU

VL
PU
purger58
16:42 27.07.2015.

Jure 11,jucer dok sam ti sevio zenu.rekla mi je da si peder.

VL
Avatar Matervamcrvenu
Matervamcrvenu
17:37 27.07.2015.

slovenci slizali ste se sa Rusima ,to vam Ameri neće oprostiti ,eto od kud su došli transkripti.Napravili ste grešku u koracima ,sad kusajte ono što ste zasmradili.

VL
AN
anticenzura
12:30 27.07.2015.

Ovo je kao u Tita, parole tudje necemo svoje ne damo.

VL
Avatar EU-JOHN
EU-JOHN
00:50 28.07.2015.

Koliko razmem arbitražni ugovor to je međunarodni ugovor iznad nacionalnih zakona i ne predviđa izlazak jedne od strana a ako do toda dojde može se arbitraža spokojno nastaviti, arbitražni sud donosi presudu i ona postaje međunarodna obaveza nezavisno od toga šta koja strana sanja i kakve balkanske bajke ganja......

VL
NE
Nenadjebivi
15:40 27.07.2015.

Granični problemi zapravo ne postoje , postoji samo posezanje susjednih država za hrvatskim teritorijem , naime točno se zna u metar koji teritorij katastarski je pripadao hrvatskim opčinama , pa recimo samo ime Šarengradska i Vukovarska ada govori da onene pripadaju Vukovaru i Šarengradu tj.Hrvatskoj . Što se tiće razgraničenja na moru , istina je da ono nije bilo točno definirano jer nije bilo potrebe za tim jer je bila jedna država te je bila jasno definirana morska granica prema Italiji i Albaniji a ne između samih republika ali s obzirom na kopneni teritorij bivših republika koji je bio jasno definiran točno se zna što kome pripada od mora , između dviju obala recimo hrvatske i crnogorske na ulazu u Bokokotorski zaljev zna se gdje ide crta sredine te dalje prema pučini na 12 nm od svake kopnene točke je unutarnje ter.more Hrvatske a isto vrijedi i za Savudrijsku valu , kod Neuma su neznalice s naše strane ustupili dio teritorija BIH iako jeste nelogično da vrh poluotoka Kleka pripada Hrvatskoj kao i te dvi hridi koji su bliže Kleku nego hrv.strani na Pelješcu ali su upravo takav teritorij stari Dubrovčani ustupili Turcima i takva je granica bila 300 godina , pa kad su oni što su crtali avnojevske granice odlučili potvrditi te povjesne granice onda ih se mora držati , uostalom nelogično je da Neum koji je hrvatski gradić uopce pripada Bosni i tako se sječe hrv teritorij ali eto sad šta je tu je.

VL
Avatar Abcda
Abcda
13:18 27.07.2015.

Kad ciste snijeg ispred svojih kuca , mole se Slovenci da ga ne bacaju po susjednim drzavama . Salu na stranu , imam puno prijatelja Slovenaca i znam da vole Hrvatsku , nase more , vino i hranu , a posebno muziku. Gdje sam god u SLO , iz zvucnika drezde Oliver , Tereza ili Miso Kovac. Dezela ima svoje politicare , isto kao i mi ....

VL
BS
@bserver
14:08 27.07.2015.

Ovdje se ponovo dokazuje činjenica o nepobjedivosti ljudske gluposti! Ni u jednoj, nama susjednoj državi, nije ego toliko odlučivao o nacionalnim interesima! U RH, Račan ili bilo tko, potpiše dokument od nacionalnog značaja, koji ima dalekosežne nepovoljne posljedica! A da uopće ne konzultira resorne stručnjake!? Koji su cijeli radni vijek podredili edukaciji! Njih se tjera u ilegalu a nacionalne odluke donose laici! Vjerojatno nakon ćevapa i nekoliko gemišta? Ego sve veći a država sve manja!? U cilju 'dobrosusjedskih odnosa'!? Mo'š mislit!

VL
BA
Bane
19:29 27.07.2015.

samo jedan problem,to isto misle i kazu i ostale zemlje,svi oni kazu svoje nedamo

VL
PA
Pave42
14:18 27.07.2015.

Kekeci,vas oduvik boli jer mi imamo Jadransko more,otoke i beskrajnu obalu,a vi lokvu za točanje nogu :)!

VL
DD
Don-Dom
12:38 27.07.2015.

Jadni Slovenčići se stisli... Nemaju nas više sa nečim ucjenivati... Frka ih je uhvatila, sve im se urušava što su god pokušali izvesti. Prljavi igraju prljavo, kao i uvijek. Riješiti ćemo to u našu korist kao i slučaj sa Ljubljanskom bankicom. Isto tako spor sa BiH i pelješki most. Ne može nama nitko uvjetovati kako i kada ćemo svoje dijelove teritorija povezivati.

VL
Avatar Abcda
Abcda
13:14 27.07.2015.

Medjusobno , mi Hrvati smo nikakav narod , samo gledamo kako cemo jedan drugoga prevariti . Ali , ali kad nam netko prijeti izvana , nema sloznijeg naroda. Remember 1991 . Da sam ja u vladi , svako malo bih pitao i platio , Srbe , Slovence , Bosance, Madjare da nam kao prijete napadom ili integritetom teritorija .

VL
JE
Jednakost
12:45 27.07.2015.

Ovaj me prvi podsjeti na nesto, a nikako da se sjetim na sto?

VL
MJ
markezic.joso
13:13 27.07.2015.

Neka se postavi pitanje Sv. Gere, to je naš teritorij jedino ako sve aktivnosti na Sv. Geri kontroliraju pripadnici NATO-a

VL
Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
14:52 27.07.2015.

ako je rekao da bi rešavao problem onda možda i bi a ako bi ga riješavao onda je figa u džepu

VL
HR
hrvatska91
14:52 27.07.2015.

Kad već ne može "bratska" Srbija (za koju imamo puno više razloga za ujedinjavanje; npr. nedavni krvavi rat), može "alpska" Srbija. Ajd'dobro..i to je neki početak... :)

VL
DU
Deleted user
13:04 27.07.2015.

Sad ovaj naslov "tudje ne zelimo svoje ne damo" ne znma na koga se odnosi,,,na politicare ili narod........Koliko vidim iz teksta Tudjman je poklanjo za svoje vrijeme,,,pa Racan za svoje,,pa opet HDZ za svoje vrijeme,,,,,pa mi nikako ne ide ovaj naslov ako se misli na politicare....I Tudjmana i Racana je trebalo odmah poslije potpisa za onu stvar objesit u sred Zagreba,,i onda sve one poslije njih koji su poklanjali zemlju............A da nije vrijeme izbora,,,ovo uopce ne bi bila udarna tema medju politicarima.......

VL
ZE
.zeitgeist.
12:57 27.07.2015.

Neka me netko ispravi ako griješim, ali nije li prije 20 godina Hrvatska već izgubila jedan međunarodni spor pred sudom u Strasbouru i time su Mokrice postale sastavni dio Slovenije?

VL
JU
jure11
14:52 27.07.2015.

Kako tuđega nečete? Piranski zaliv imenujete Savudrijska vala? Na katerih zemljevidih v preteklosti piše Savudrijska vala, ajde enega, če obstaja. En zaliv je pod cerkvico na rtu Savudrija, to je ta Savudrijska vala? Povsod v vseh zemljevidih pred letom 92 piše Piranski zaljev oziroma zaliv. In SLO policija je vedno nadzirala celega! Potem pa vaše ribiče pošlješ na sredino in se dereš, da jih nekdo nadleguje. Že to, da bi ga dobili 1/3, je škandal! To je prvi korak, nekaj si izmisliš in vpiješ 10 let tako, to pa že poznamo. In kje ste postavili mejni prehod pri Portorožu, 500 metrov v Slovenijo. In nato vpijete, da smo mi tisti, ki vas nadlegujemo. Zresnite se.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.