Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svi građani moraju poštovati zakon, a branitelji u tome moraju prednjačiti. Ta za to su se borili!

Dobro je što su svećenici ublažili napetost postavivši se kao tampon-zona
30. svibnja 2015. u 12:23 224 komentara 16108 prikaza
Želimir Puljić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić komentirao je nemile događaje na Markovu trgu.

– Žalostan sam i tužan što se to dogodilo na povijesnom mjestu gdje se održavaju sastanci najvažnijih institucija ove države. Posebice što se to zbiva uoči proslave Dana Gospe od Kamenitih vrata i Dana našeg glavnog grada Zagreba. A usto i uoči obilježavanja Dana Sabora. 


Je li Crkva dopustila ulaz braniteljima ili su oni ušli bez pitanja?

Ne bih znao puni odgovor na to pitanje. Morat ćete to pitati župnika i njegove nadležne u Zagrebačkoj nadbiskupiji.


Podržava li Crkva prosvjede branitelja?

Pravo prosvjeda je Ustavom i zakonima zagarantirano pravo svih građana. Branitelji, koji su najviše zaslužni za slobodu i demokraciju našeg društva, to znaju i u skladu s time i prosvjeduju. U tom vidu Crkva podržava njihove zahtjeve ako su legitimni i opravdani. 


Trebaju li i branitelji poštovati zakon i prestati prosvjedovati u 22 sata kako to nalaže zakon?

Svi građani moraju poštovati izglasane zakone. Branitelji, koji su, kako rekoh, najzaslužniji za slobodu i demokraciju našeg društva te ustanovljavanje zakonodavnih, upravnih i sudbenih institucija, moraju u tome prednjačiti. Ta za to su se borili i živote svoje izložili. 


Jesu li svećenici pravilno postupili napravivši živi zid između policije i branitelja?

Dobro je što su se svećenici zatekli kao tampon-zona između branitelja i redarstvenika pa nije došlo do fizičkog kontakta. To je ublažilo napetost koja je bila vrlo opasna. Učinili su, dakle, uslugu općem dobru, smirivanju situacije i mogućem traženju izlaza.

Podržava li Crkva nekritički branitelje, pa čak i kad krše zakon?

Crkva je svjesna velikog uloga koji su svojom borbom dali naši branitelji. Zato ih cijeni, poštuje i podržava. Ne nekritički kako vi sugerirate, nego u duhu onog poznatog Pavlova upozorenja mladom Timoteju neka "bdije, propovijeda, prijeti i opominje; bilo to zgodno ili nezgodno". To je, uz onu pozitivnu ulogu naviještanja evanđelja, dužnost i zadaća Crkve.

Hoće li i Crkvi štetiti izravan angažman u politička pitanja?

Svaki angažman u političkim pitanjima može štetiti Crkvi, ako se doista ustanovi da je posrijedi politika. U slučaju prosvjeda branitelja čini se da to nije striktno političko, nego egzistencijalno pitanje. Crkvi je u tom smislu mjesto s onima koji su ugroženi. Žao mi je što se oni tako osjećaju. Treba im pomoći i učiniti sve da se oslobode takvih negativnih primisli.

Kako pronaći rješenje?

Sjesti, razgovarati i pregovarati. Ne ''preko nišana, po trgovima i na ulici'', nego u zakonitim institucijama i s legitimnim predstavnicima. Vjernici će sa svojim pastirima popratiti takve susrete molitvom onoj kojoj se u ovom mjesecu svibnju posebice utječemo jer je Majka i zagovornica naša. Dao Bog da stvari čim prije krenu na dobro.

>>Dvodnevna drama: Markov trg 32 sata pod opsadom 500 policajaca

>>Evo o čemu su Matić i Klemm razgovarali nakon odlaska branitelja s Markova trga

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • _mungos_:

    Branitelji su se prije svega borili za slobodu,jer nam je rat nametnut,zatim za državu koja je logičan slijed nakon oslobađanja,nakon toga dolazi uređeno i uljudno društvo u kojem svatko ima svoje mjesto,zasigurno se nisu borili da poštuju 'zakone' koje donosi ... prikaži još! banda beskičmenjaka da si ne upropaste komoćiju u debelim foteljama,a još manje dagospodarstvom vladaju kriminalci i mafija,a i svećenik koji dolazi na besplatni šampanjac i ne zamjeriti se onima koji ne mogu primiti delegaciju branitelja 220 dana,pitam se koliko je puta pupavac sastančio s milanovićem u tih 220 dana,pupavac koji svakom svojom izjavom i djelom potkapa ovu državu,on je koalicijski partner a branitelji su rušioci,po puhovskom,po indexu,po većem broju drugih medija i pojedinaca,e nešto je stvarno otišlo u krivo

  • vukovaractony:

    to i cine brane zakon, i to 2 puta jednom protiv milosevica, a sada sa domacom nezakonitim serifom koji izigrava zakon

  • balance:

    Nećete još dugo bando komunistička.