Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Svi Bidenovi ljudi: oslonio se na iskusne operativce

Okupio je u svom kabinetu nikad više žena, Afroamerikance, istospolne osobe i ljude koji dolaze iz manjinskih skupina.
21. siječnja 2021. u 15:08 11 komentara 1147 prikaza
FILE PHOTO: U.S. President-elect Joe Biden announces announces national security team at his transition headquarters in Wilmington, Delaware
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Baš kao što je i obećao u svom pobjedničkom govoru, kada je naglasio kako je njegova kampanja okupila najraznolikiju koaliciju i ljude svih političkih i životnih usmjerenja, i kada je najavio da će okupiti “najraznolikiji kabinet u povijesti”, novi američki predsjednik Joe Biden okupio je u svom kabinetu nikad više žena, Afroamerikance, istospolne osobe i ljude koji dolaze iz manjinskih skupina. Biden je velik korak u tom pravcu napravio i kada je za potpredsjednicu odabrao Kamalu Harris, ženu crne boje kože i azijskog porijekla, ali i prvu ženu na toj funkciji u povijesti, s velikim izgledima da jednog dana zamijeni Bidena na tom položaju.

Inauguracija Joea Bidena - prvi predsjednički govor POVIJESNI DAN Što je rekao u inauguracijskom govoru: Biden dobiva komplimente za ove poruke

Za razliku od Trumpa, koji je uglavnom birao milijardere i generale bez ikakva iskustva na javnim funkcijama, Biden se velikim dijelom oslonio na iskusne operativce iz svoje i Obamine administracije, ali i prethodnih demokratskih administracija.

Kada je riječ o diplomaciji, Biden se, za razliku od Trumpa koji je preferirao politički imenovane diplomate, uglavnom oslonio na karijerne diplomate pa je tako za novog državnog tajnika imenovao iskusnog diplomata Anthonyja Blinkena, koji bi trebao ponovno uspostaviti veze i izgraditi mostove između SAD-a i njegovih saveznika diljem svijeta, koje je pokidao Trump.

Video - Denis Romac i Borislav Ristić o inauguraciji Joea Bidena

 

Biden je za tako za iznimno važan položaj ministra zdravlja u vrijeme pandemije odabrao Latinoamerikanca Xaviera Becerru, dok će ministrica financija biti Janet Yellen, prva žena na tom položaju u povijesti SAD-a. Za ministra obrane Biden je odabrao umirovljenog generala Lloyda Austina, koji će, ako dobije zeleno svjetlo Senata, biti prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona u povijesti SAD-a.

Linda Thomas-Greenfield, također Afroamerikanka, bit će nova američka veleposlanica u UN-u, a riječ je o ženi koja je bila glavna Obamina diplomatkinja za Afriku. Dugogodišnji istaknuti demokrat, demokratski kandidat za predsjednika 2004. i Obamin državni tajnik John Kerry bit će u Bidenovoj administraciji posebni izaslanik za klimu, što je znak da će Amerika klimatske promjene ponovno smatrati ozbiljnom prijetnjom. 

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  Biden je mudro sastavio ekipu koja predstavlja stvarni presjek američkog multikulturnog društva. Privatno, oni mogu biti Irci, Talijani, Židovi, protestanti, katolici ili muslimani. Javno i politički svi oni su amerikanci, moraju se držati ustava i zakona, redovito plaćati porez i ... prikaži još! nitko te ne pita što si po vjeri, naciji i s kim si u braku.

 • mediaman:

  Ovo već izgleda puno bolje nego kada je Trump doveo svoj kabinet: sinove, kćeri, zeta, snahu, buduću snahu, propale odvjetnike. Već poznati sistem kakav mi imamo na balkanu.

 • Split71:

  A kako bi drukčije,hahahaha