Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svi bi pod okrilje Uljanika, tako se osjećaju sigurnima

Alatnica 95 posto programa radi za Uljanik i Brodosplit, no sve se više grade brodovi kojima njihovi proizvodi ne trebaju.
24. ožujka 2010. u 16:24 1 komentara 31 prikaza
Uljanik
Foto: Duško Marušić

Danas je prekinut štrajk radnika u tvrtki Alatnica Uljanik Strojogradnja nakon što je predsjednik uprave društva Dario Rajko radnicima osobno obećao isplatu plaća za siječanj. U Alatnici su 42 radnika krenula u štrajk upozorenja još u ponedjeljak, a u srijedu je organiziran štrajk do ispunjenja zahtjeva. Naime, radnici nisu dobili dvije plaće, bliži se travanj, a oni su i dalje u strahu za svoje plaće. Sindikat metalaca obratio se Uljaniku smatrajući da bi trebalo pomoći Alatnici da prevlada krizu. Alatnica je, naime, nekad bila dio Uljanika, koji joj je sada najveći poslovni partner. Vlasnici su Alatnice sami radnici, no i za štrajka čulo se da žele opet biti dijelom Uljanika jer im to donosi veću sigurnost. U tome je sličnost s Tvornicom električnih strojeva TESU, u kojoj su radnici štrajkali nekoliko dana. I TESU je tvornica vezana za brodogradnju, poslova ima, ali nema novca za početak proizvodnje. Alatnica, međutim, posla ima sve manje.

– To što nemamo novca za plaće nije kriv Uljanik nego opća kriza. Alatnica proizvodi komponente za brodske motore i manje elemente za brodsku opremu. Za Strojogradnju i brodogradilište Uljanik te za Brodosplit Alatnica radi 95 posto svog programa, a ostalo za izvoz. Iako Uljanik ima ugovore za brodove, za Alatnicu je posla sve manje. Sada Uljanik ima u programu gradnju četiriju jaružara i dvaju brodova za Uljanik-plovidbu. Gradnja jaružara za Uljanik zahtjevan je i sofisticiran posao, ali nema posla za Alatnicu zato što nemaju dizelske motore nego motore na elektropropulziju – objašnjava Damir Kauzlarić iz Sindikata metalaca, predsjednik štrajkaškog odbora.

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • metalac:

    Mala ispravka gospodinu Kauzlariću ... Alatnica itekako ima potencijala za izradu dijelova jaružara .. čak su i ponude detaljno razrađene i poslane unutar debelih zidina Uljanika ... ali su nestale ispod nečijeg stola, pa ispada da je profitabilnije te iste ... prikaži još! pozicije izrađivati u npr. Alatnici Đuro Đaković (bar što se službenog puta tiče :- ) )