Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5. KOLOVOZA

Svetinja, ali i polje za obračune: Što je Dan pobjede?

Dan pobjede
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
22.07.2015.
u 18:49

5. kolovoza postao je i više od Dana pobjede i zbog unutarnje politizacije

Domovinski rat nije prestao 5. kolovoza 1995., no taj je datum toliko značajan i “uklesan” u kolektivno pamćenje Hrvata da se i danas slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. To je jedini državni praznik koji se udomaćio u narodu i za koji svi u Hrvatskoj znaju. I znaju da se tog datuma slavi pobjeda u Domovinskom ratu i oslobađanje okupiranog Knina. Kolika je simbolična vrijednost ovog datuma za Hrvatsku, jasno je i po tome da se glavna osporavanja i politički pritisci koji dolaze iz Srbije jednako tako odnose na 5. kolovoza i Knin. Stoga službeni Beograd, kada želi kontrirati Hrvatskoj, “dira” upravo taj datum i inaugurira, primjerice, “konkurentski” dan sjećanja na stradale Srbe, istog datuma.

Još dvije i pol godine

Dakle, osporava se datum 5. kolovoza jer Hrvatima taj datum stvara najjaču reakciju. Kako politika ne može promijeniti ishod ratova iz devedesetih, jer pobunjenici, kao i njihovi nalogodavci iz Beograda, jesu poraženi na vojnom polju, valja “zagaditi” barem datum koji je u Hrvatskoj stekao status svetinje. To, naravno, nije bio i dan konačne pobjede u ratu, koji je potrajao još mjesecima poslije, uglavnom na teritoriju BiH, gdje su HV, HVO i Armija BiH vojno porazili združene srpske vojske i snage. No, ni Daytonski sporazum nije “zaokružio” teritorijalnu cjelovitost Hrvatske.

Diplomatski je spor o rješenju problema istočne Hrvatske potrajao mjesecima, da bi se na kraju dogovorilo mirno rješenje i potpisan je Erdutski sporazum. Istočni je dio Hrvatske reintegriran otprilike dvije i pol godine nakon oslobađanja Knina. Tijekom godina proslava Dana pobjede ostaje izravno vezana uglavnom tek uz Knin, a kako se oko ovog događaja uvijek i u Hrvatskoj politiziralo, Knin je s vremenom postao i poprište sukoba političara s narodom. Takve “izrođene” proslave uglavnom se zbivaju kada su na vlasti nehadezeove koalicije i predsjednici RH. Nehadezeovim premijerima i predsjednicima države uglavnom na taj datum u Kninu biva neugodno jer su redovito pobirali zvižduke. Kada je državni vrh pokušao blokirati zviždače te izborom govornika blokirati i braniteljske udruge koje su tog datuma uvijek slale i političke poruke vlasti, “narod” je pronašao svoju alternativnu proslavu te se vrhunac proslave Dana pobjede iz Knina u pravilu seli u Čavoglave, gdje Thompson osigurava nesmetano veselje. I Thompsonovo odustajanje od proslave u Čavoglavama te spajanje “njegove” narodne proslave s onom koju organizira gradonačelnica Knina (Josipa Rimac, HDZ) znak je da se ovogodišnji 5. kolovoza smatra najvažnijim datumom i za politike i političare. Konkretno, HDZ očito računa da će u Kninu odnijeti veliku pobjedu te time i simbolično krenuti u pobjedu i u novom “Domovinskom ratu”, kako svoj budući očekivani premijerski mandat i zadatak naziva i Tomislav Karamarko, šef HDZ-a. Simbolički, tako je Dan pobjede postao, dakle, i datum oko kojega će se “pofajtati” i glavni politički protagonisti hrvatske politike.

Cijeli dan u Kninu

Taj “boj” neće propustiti ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Već je zauzela stav da će se, bez obzira na plan državnog protokola koji su napravili u vladi Zorana Milanovića (a koji ne predviđa govore dužnosnika), ona obratiti puku, odnosno, prema procjenama organizatora, najmanje 100.000 ljudi, a braniteljske udruge u izrazitom optimizmu spominju i posjet 200.000 ljudi. Iz Ureda predsjednice doznaje se da će ona, naprotiv, pozvati i premijera Milanovića te predsjednika Sabora Josipa Leku da i oni održe govore u Kninu 5. kolovoza. Pritom će predsjednica pozvati sve koji planiraju obilježiti jubilarni Dan pobjede u Kninu da osiguraju da taj dan prođe dostojanstveno. U prijevodu – bez zvižduka političarima. Ona sama planira provesti cijeli dan u Kninu pa tako poziva i ostale visokorangirane da joj se pridruže, a ne da, kao što planira državni protokol, u Kninu provedu tek nekoliko jutarnjih sati. Hoće li ovo biti moguće ili će politika opet povući “granice” pa će jedni dobiti pljesak i ostati, a drugi zvižduke i otići, vidjet ćemo 5. kolovoza. Datum je to koji je, očito, i više od Dana pobjede.

>> Razina sudjelovanja je značajno viša od sudjelovanja SAD-a na prethodnim obilježavanjima Dana pobjede

>> Predsjednica i branitelji kane govoriti u Kninu 
i mimo protokola

Komentara 16

Avatar Chupacabra
Chupacabra
21:05 22.07.2015.

Pozdrav braniteljima, Hrvaticama i Hrvatima, dobrim ljudima i svima koji vole Hrvatsku.... Vidimo se 5. kolovoza u Kninu....

Avatar A-10
A-10
21:19 22.07.2015.

Koliko sam razumio i srbi veličaju ovaj dan. Kažu da im je ova "pobeda" 5.avgust značajnija od one na Kosovu polju, stoga ovim putem čestitam i njima taj slavni datum. I još puno takvih uspjeha u budućnosti želim.

Avatar MOĆ NARODA
MOĆ NARODA
19:08 22.07.2015.

Pazite ljudi: Milanović zadužuje nas i naše praunuke za tu paradu u Zagrebu, samo zato da ne bi opet bio izvrijeđan u Kninu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije