Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
putinomanija

Sveti Putin: On je apostol i priprema nas za Krista

\'Russian President Vladimir Putin walks along the Khemchik River in southern Siberia\'s Tuva region in this August 15, 2007 file photo. Vladimir Putin declared on September 24, 2011 he was ready to r
Foto: \'
1/4
01.10.2011.
u 14:30

Na brežuljku iznad rijeke Volge u selu Bolšaja Jelnja, 400 km od Moskve, majka Fotinja (62) predvodi skupinu žena koje se mole svome Putinu

Vladimir Putin reinkarnacija je apostola Pavla i Bog ga je poslao na zemlju da pripremi Rusiju za dolazak Isusa Krista – govori majka Fotinja, čelnica sekte koja ruskoga premijera štuje kao božanstvo. Na brežuljku iznad rijeke Volge u selu Bolšaja Jelnja, nedaleko od grada Nižnji Novgorod, 400 kilometara istočno od Moskve, majka Fotinja (62), domaćica, predvodi skupinu mršavih žena koje se svakoga dana mole Vladimiru Putinu i, kako kažu, provode "Zakon ljubavi".

Kao Sveti Pavao

– Ja sam reinkarnacija Ivane Orleanske. Blagovijestim ono što mi je Bog objavio – kazala je majka Fotinja novinaru Spiegela, koji ih je posjetio na njihovu skromnu imanju. Imanje se sastoji od velike okućnice i trokatnice sazidane bijelim ciglama, zlatne kupole i starih vrata.

Svoju "putinomolju" nazivaju "Kapelica uskrsnuća Rusije". Žene su uvjerene da se bivši sovjetski obavještajac, koji je progonio vjernike i rušio crkve, Putin, preobratio jednako kao apostol Pavao, veliki progonitelj kršćana prije svojega obraćenja.

– Kad je postao premijer, Duh Sveti je ušao u njega. Otada on svoje stado vodi mudro, kao nekoć apostol – uvjerena je majka Fotinja.

Kao i u Bolšaja Jelnji, i u drugim kucima istočne Rusije obožavanje premijera Putina ne poznaje granice. Tako je i glavni ruski rabin prije nekoliko mjeseci oduševljeno zborio o Putinu.

– Ruski narod ima sve razloge tražiti da vas Bog blagoslovi, Svaki dan i svaki sat učinite mnogim ljudima dobro, spasite stotine i tisuće svjetova – u zanosu je zborio rabin Berl Lasar. Vladislav Surkov, utjecajni zamjenik šefa uprave Kremlja, u Putinu vidi čak i "čovjeka kojega su sudbina i Jahve poslali u Rusiju."

– On u sebi nosi duh cara. Svaki dan smo molili da se vrati natrag u Kremlj – kaže majka Fotinja, a njihove molitve su uslišene.

Putinomanija u Rusiji gotovo i ne poznaje granice. Većina Rusa doživljava ga kao "amajliju nacije". Prema anketama, 57 posto Rusa smatra da se stvara kult Putina.

Gotovo četiri godine birokrati i većina građana slušali su govore Dmitrija Medvedeva, ruskoga predsjednika, koji je provodio kampanju za teške reforme i nastojao modernizirati zemlju. Duboko u sebi, oni ipak vjeruju da je Putin jedini koji može riješiti sve problema u budućnosti, na temelju svoje aure, iako korupcija raste iz godine u godinu.

Kada je riječ o sektašima koje vodi majka Fotinja, oni ionako nemaju izbora.

– Bog je odredio Putina da Rusiju pripremi za dolazak Isusa Krista – kaže Fotinja. No premijer, čini se, ne vjeruje previše u božansku milost, nego sve više jača svoju ovozemaljsku moć. Tako je u Volgogradu, bivšem Staljingradu, formirao izborni savez s prijetećim, borbenim imenom "Narodna fronta" u koji je pozvao sve osobe "sa svježim i zanimljivim idejama."

Fronti se odmah priključiše državna poduzeća poput Ruske pošte (400.000 zaposlenih) i Ruske željeznice (milijun zaposlenih). Priključili su se i "Ruski agrarni pokret", koji navodno okuplja čak 38 milijuna ruralnih stanovnika, a tu je i nepoznat broj obožavateljica iz "prvog sveruskog susreta plavuša".

Pronevjera i vještičarenje

A majka Fotinja, rođena kao Svetlana Frolova, sredinom devedesetih sjedila je u zatvoru 21 mjesec jer je kao državna službenica pronevjerila novac. Nakon toga otvorila je "Centar za kozmo-energetsku medicinu" i "Hram uskrsnuća Rusije". Po Rusiji su se proširile priče da Fotinja polaganjem svojih ruku na bolesnika liječi čak i leukemiju. Za to često dobije omotnice na kojima piše "Za ljubav".

Pravoslavna crkva optužuje ju za vještičarenje, jer mjesnoj crkvi "Sveti Nikola čudotvorac" otima vjernike i donatore. Zbog toga joj je Crkva prije nekoliko godina za vrat zakačila tajnu službu FSB.

– Tada su počeli javno štovati Putina kao sveca – da se zaštite od istrage – kazao je umirovljeni vojni časnik.

Ključne riječi

Komentara 50

OB
-obrisani-
21:56 01.10.2011.

PutIN

LB
lovac-BiH
14:42 01.10.2011.

Trebo bih Putin doci na kosovo da ubijedi Srbe da neprave sranje vise......

OB
-obrisani-
19:05 01.10.2011.

Ova baba izgleda kao pravi retardus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije