Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Svemirski 'Blink' iz Zagreba

21.03.2018.
u 00:05

Amphinicy je stvorio brzi procesor podataka nazvan Blink, odnosno treptaj, koji služi za obradu satelitskih podataka gotovo u stvarnom vremenu te je dvadeset puta brži od postojećeg NASA-ina softvera.

Sredinom ožujka Europska je komisija, odnosno njezino inovacijsko vijeće, dodijelila stotinjak milijuna eura tvrtkama koje se bave vrhunskim inovacijama. Među 57 dobitnika, od približno 1200 tvrtki koje su se prijavile na natječaj, našla se i jedna hrvatska tvrtka – Amphinicy Technologies, vodeći svjetski prozvođač softvera u satelitskoj industriji. Europski Instrument za malo i srednje poduzetništvo nudi najboljim poduzetnicima sredstva za inovativne ideje s potencijalom za stvaranje novih tržišta ili revoluciju postojećih.

Amphinicy je stvorio brzi procesor podataka nazvan Blink, odnosno treptaj, koji služi za obradu satelitskih podataka gotovo u stvarnom vremenu te je dvadeset puta brži od postojećeg NASA-ina softvera. Brza dostupnost podataka omogućit će i odgovarajuću reakciju na globalne događaje, primjerice bržu pomoć u hitnim situacijama kao što su poplave, potresi, migracijske krize, poboljšanje poljoprivredne logistike i slično, navode u zagrebačkoj tvrtki koja ima svoj ured i u Luxembourgu, a na njezinu čelu su inženjeri Toni Jelavić, Marko Mrvelj i Frane Miloš.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema donosimo: 

>>Plenković Istanbulskom konvencijom stišće HDZ, a podijelio SDP

>>Novi državni odvjetnik. U utrci za Cvitanovo mjesto pet kandidata

>>Kako je Pag postao Arktik smrti i mjesto ljudožderstva

>>Sokolović i Bošnjak, pravi hrvatski heroji

>>Kraj vrste? Uginuo posljednji mužjak bijelog nosoroga

>>Dar Autostyle- veliki test ljetnih guma

Ključne riječi

Komentara 1

TR
trolokva
11:05 21.03.2018.

Kapa dolje decki, poslušajmo pavunu i moze se uspjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije