Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Švedski liječnik: Nikada nisam ispred bolnica vidio hladnjače za tijela, to govori da je situacija ozbiljna

Koronavirus u Švedskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
10.04.2020.
u 09:08

Kazao je i kako ''očito nismo ništa naučili iz epidemije opasnog SARS-a'', jednog iz obitelji koronavirusa koji su na ljude prenijeli šišmiši.

Da, mi smo zauzeli drukčiju taktiku i u tome podržavam našu vladu. Trenutačno nitko u svijetu nema točne smjernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga podcjenjujemo. Naprotiv, svjesni smo situacije, ali nema dokaza da će stroga karantena koju je, recimo, uvela vaša Hrvatska biti bolja od ovog našeg modela. Tek ćemo nakon šest mjeseci moći podvući crtu i reći čiji je pristup bio bolji, poručio je ugledni švedski neurolog i anesteziolog Claes Hultling.

On je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekao kako ''ne možete uništiti cijelu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista utjecati na epidemiju''.

– Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana te nas pogoditi i gore od virusa. Totalna karantena, vidimo u primjeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike? Naša strategija jest da se maksimalno smanje kontakti, posebice starijih ljudi i onih s kroničnim bolestima. Sve osobe koje su zaražene te svi njihovi kontakti se “love”, sustav je tako postavljen da se zaista izoliraju obitelji i prijatelji zaraženih, a ne cijela država. To za sada djeluje jer Šveđani neće, ako su u samoizolaciji, izlaziti van i ugrožavati druge – kazao je Hultling.

Koronavirus u Švedskoj
1/6

Rekao je i kako ga nije strah, ali nije mu ni svejedno. Kao liječnik radi 40 godina i nikada nije vidio ispred bolnica kontejnere s hladnjačama u koje će biti smještena tijela. 

– To dovoljno pokazuje da je situacija ozbiljna – rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Rekao je i kako ga brinu otvorene tržnice u Kini i dodao kako bi se one trebale zatvoriti ili postrožiti mjere prodaje životinja. Kazao je i kako ''očito nismo ništa naučili iz epidemije opasnog SARS-a'', jednog iz obitelji koronavirusa koji su na ljude prenijeli šišmiši.

– Slažem se da Kinu ne treba diskriminirati govoreći da je to kineski virus, međutim ako su njihove tržnice izvor zaraze, a oni ih ne zatvaraju, to je na neki način ipak njihov virus – rekao je.

Ključne riječi

Komentara 98

MK
mksdk
10:08 10.04.2020.

"Tek ćemo nakon šest mjeseci moći podvući crtu i reći čiji je pristup bio bolji - poručio je ugledni švedski neurolog i anesteziolog Claes Hultling.". Točno. No ajd ti to objasni tuljanima koji impulzivno reagiraju na svaki senzacionalistički članak.

JO
jorgen
09:58 10.04.2020.

Ma sve je super, Šveđani! Sve je to propaganda! Pa što, 800 mrtvih. Pa što, stotine napada bombama godišnje. Pa što, nekontrolirana migracija. Morate biti uzor ostatku svijeta. Liberalizam, otvorenost, tolerancija. Baš kako tata Soros traži. Do zadnjeg preživjelog!

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
09:21 10.04.2020.

Šveđani su 13.3. prestali s testiranjem na koronu za sve osim za one iz rizičnih skupina koji imaju simptome. Znači, debelu manjinu. To su napravili po istom modelu po kojem prate migrantsko nasilje i stopu silovanja, jednostavno prestanu pratiti i objavljivati podatke pod izlikom da to "nikog ne zanima". Usprkos tome imaju oko 700 novih oboljelih na dan i oko 100 mrtvih na dan. Zanimljivo, istovremeno imaju stagnaciju broja oboljelih na intenzivnoj njezi, što znači da su popunili kapacitete i više ne primaju nove, ne proširuju kapacitete, nego puštaju ljude da umru doma i to ne bilježe. Ali zato im gospodarstvo cvjeta, eto Ikea je krcata širom svijeta kao da sutra neće doći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije