Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Švedska zbog naglog porasta zaraženih mijenja taktiku: 'Razgovaramo sa Stockholmom'

Porast novih slučajeva ne može se objasniti samo povećanim brojem testiranja, objavila je u utorak Agencija za javno zdravstvo.
22. rujna 2020. u 22:59 6 komentara 6194 prikaza
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

Švedska, koja je ranije odbijala izolaciju kao sredstvo suzbijanja pandemije covid-19, vidi prve znakove ponovnog rasta broja zaraženih i sada bi mogla uvesti nove mjere u prijestolnici, rekli su u utorak vodeći dužnosnici zaduženi za zdravstvo.

Švedski model postupanja kojim se prednost dala osobnoj odgovornosti svakog građanina pred mjerama ograničenja koje bi uvela vlada bio je oštro kritiziran krajem proljeća kada je ta zemlja imala velik broj umrlih u odnosu na susjedstvo, no s druge strane dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatrali su ga održivim modelom.

Koronavirus u Švedskoj MARINKO JURASIĆ Od švedskog ideala dijeli nas još barem 2000 mrtvih od koronavirusa

Zaraze su znatno pale ljetos i Švedska je do sada izbjegla oštar rast novozaraženih s kakvim su se prošli mjesec suočile Španjolska, Francuska i Velika Britanija. Međutim, od petka je potvrđeno oko 1.200 novih slučajeva i pet žrtava.

Porast novih slučajeva ne može se objasniti samo povećanim brojem testiranja, objavila je u utorak Agencija za javno zdravstvo.

"Raste prosječan broj novozaraženih", rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog i autor švedskog modela. 

"To se zasad nije odrazilo na zdravstveni sustav", rekao je i ocijenio da je broj novih slučajeva vrlo nizak kao i broj umrlih.

Koronavirus u Švedskoj U CENTRU POZORNOSTI Sami protiv svih: Šveđani tvrde da maske donose više štete nego koristi i odbijaju ih nositi

Ali ne možemo isključiti uvođenje novih mjera u glavnom gradu, rekao je.

"Razgovaramo sa Stockholmom o tome treba li uvesti nove mjere za smanjenje širenja zaraze. Što će se točno dogoditi, o tome ćemo razgovarati u idućih pet dana", rekao je

Švedska je imala 5.870 smrti od početka pandemije, što je daleko više po glavi stanovnika nego u susjednim nordijskim zemljama, ali je također imala manji broj od Italije i Španjolske koje su odabrale izolaciju. 

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • stefj:

    Hm, ako pogledate graf broja zaraženih, isti je tamo od početka 7. mjeseca s malim oscilacijama i nema nekog velikog skoka. Isto tako je i s umrlima... Sve je to još daleko od drugih država i daleko od nekog velikog ... prikaži još! rasta. I tokom kolovoza je bilo porasta i padova, tako da je prerano za bilo kakve zaključke... I dalje im je smrtnost manja nego u ovo vrijeme prošle godine...

  • reborn:

    Zanimljivo, prije par dana hvaljenje švedskog modela na HTV dnevniku, a sada jaukanje zbog strelovitog skoka broja oboljelih... Očigledno je jedino kako su mišljenja oko Švedske i dalje kontroverzna (podijeljena).

  • aabbcc:

    Mogli ste i ovako napisati. Tocno:18/9 u petak je jedan preminuo u Švedskaj i poslije toga nije niko a mnogi nebrojivo su ozdravili u Švedskaj zakljucno s danom 22/9.