Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POVEZNICA JE JASNA'

Švedska prekida cijepljenje Modernom mlađih od 30 godina, povezano s pojavom dvije bolesti

Cjepiva protiv koronavirusa
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
06.10.2021.
u 14:36

Podaci ukazuju na učestaliju pojavu miokarditisa i perikarditisa kod mladih koji su se cijepili. Ipak, dodaje se da je rizik vrlo mali

Švedska će suspendirati Modernino cjepivo protiv covida-19 za osobe rođene 1991. i ranije, nakon izvještaja o mogućim rijetkim nuspojavama poput miokarditisa, objavila je u srijedu javnozdravstvena agencija.

Švedski zavod za javno zdravstvo je priopćio da podaci ukazuju na učestaliju pojavu miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale srčane ovojnice) kod mladih koji su se cijepili.

"Poveznica je osobito jasna u slučaju Moderninog cjepiva Spikevax, pogotovo nakon druge doze", navodi se u priopćenju.

Ipak, dodaje se da je rizik od miokarditisa i perikarditisa vrlo mali. Agencija sada za navedenu dobnu skupinu preporučuje cjepivo Comirnaty Pfizer/Bionetcha.

Osobe rođene 1991. ili kasnije, koje su primile prvu dozu Moderninog cjepiva - njih oko 81 tisuću - neće primiti drugu dozu, dodaje se. Ranije ovoga tjedna je švedska javnozdravstvena agencija objavila da djeca od 12 do 15 godina mogu primiti samo Pfizerovo cjepivo.

Europska agencija za lijekove odobrila je Pfizerovo cjepivo u svibnju, a u srpnju Modernino za djecu stariju od 12 godina.

Komentara 6

XA
xaron
19:24 06.10.2021.

Zanimljivo, jer prema izraelskim izvještajima efikasnost Pfizerovog cjepiva protiv delta( indijske ) varijante je samo 45%. Sada je pitanje odabrati izmedju Švedske i Izraelske Nauke.

PV
prcko.vita
15:41 06.10.2021.

E moji Švede, ako vas čuje Beroš ima da vas nema.

DU
Deleted user
14:45 06.10.2021.

Nevjerojatno je kako mic po mic izlaze nuspojave! Naravno uvijek uz napomenu kako je rizik mali!!! To se zove "salama-taktika": svaki dan po jednu tanku kriškicu... Naravno uz uobičajenu dnevnu dozu straha i panike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije