Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vlada najavila

Švedska će priznati državu Palestinu

Stefan Lofven
Foto: Reuters/ PIXSELL
03.10.2014.
u 16:59

– Konflikt može biti okončan jedino dvodržavnim rješenjem – istaknuo je švedski premijer Stefan Lofven

Nova švedska vlada lijevog centra priznat će Palestinu i tako postati prva velika europska zemlja koja se na to odlučila, objavio je premijer Stefan Lofven.

Generalna skupština UN-a de facto je 2012. priznala palestinsku državu, no većina zemalja Europske unije nije dala službeno priznanje, piše The Irish Times.

– Konflikt može biti okončan jedino s dvije države i to pregovorima u skladu s međunarodnim zakonom – rekao je švedski premijer tijekom svog inauguracijskog obraćanja u parlamentu.

– Rješenje s dvije države traži međusobno priznavanje i volju za mirnim suživotom. Švedska će stoga priznati državu Palestinu – dodao je. Palestinci će nesumnjivo pozdraviti ovaj potez Švedske, a Izrael ga zasigurno oštro osuditi. Neke zemlje poput Mađarske, Poljske i Slovačke priznale su Palestinu, no to je bilo prije nego što su pristupile EU.

Ako nova vlada ispuni svoje planove, Švedska će biti prva zemlja koja je priznala Palestinu tijekom svog članstva u Europskoj uniji.

Podsjetimo, Palestinci žele osnovati svoju državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

>> Izraelski vojnici ubili dvojicu Palestinaca osumnjičenih za ubojstvo tinejdžera

>> I Hamas i Izrael moraju odustati od nečega da bi postigli trajan mir

Komentara 32

MM
mojski.moja
20:11 03.10.2014.

zar ne bi bilo bolje da svedska prizna Agresiju izraela i apardheid te genocid koji cini nad palestinom..to je bolje nego priznati da je zrtva ono sto je stoljecima (drzava koja je pod okupacijom i pod drzavnim terorom jedne cionisticke marionete koje su sluge cionista uspostavile i tolerisu)

LU
lucio2
18:10 03.10.2014.

Bravo, Švedi! Kada bi samo i nasa vlada imala petlje!

DU
Deleted user
19:54 03.10.2014.

To je jedino pravedno, Kako im je voljom SAD-a ukinuta, izbrisana država, tako naravno, ljudima treba vratiti njihovu zemlju, iako im nikada neće vratiti sve uzeto a kamo izgubljene živote i utjehu. Ne pate samo Židovi, zar ne, patnja Palestinaca nije nimalo manja. Svaka čast Šveđanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije