Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milost za bludnika

Svećenik pedofil don Drago Ljubičić na slobodi

'14.06.2007., Rab - Pedofilija u crkvi. crkva sv. Lucija u Banjolu. Pustanje iz pritvora u Rijeci svecenika Drage Ljubicica, optuzenog za pedofiliju. Photo: Nel Pavletic/24sata'
'Nel Pavletic/24sata'
09.03.2012.
u 09:00

Dobro vladanje i životna dob samo su neki od razloga zbog kojih je Ljubičić \"zaradio\" slobodu.

Don Drago Ljubičić, prvi svećenik koji je u Hrvatskoj završio iza rešetaka zbog bludničenja nad dječacima, iz kaznionice u Lepoglavi izaći će potkraj svibnja – sedam mjeseci prije isteka trogodišnje kazne. Odluka je to Povjerenstva za uvjetni otpust koje se prošli tjedan sastalo u Lepoglavi, a od kojega je ovaj župnik tražio, i dobio, izlazak na prijevremenu slobodu. Da je kaznu izdržavao do kraja, izašao bi iz zatvora 2. siječnja 2013. godine.

Prošao program prevencije

Dobro vladanje, izdržano više od dvije trećine kazne, životna dob, ali prije svega to što je prošao program prevencije recidivizma i kontrole impulzivnog ponašanja (tretman za počinitelje seksualnih delikata) bili su razlozi zbog kojih je Ljubičić "zaradio" slobodu. Tijekom tog programa (koji nije obavezan) razvija se i empatija prema žrtvi pa osuđenici u sklopu tretmana pišu pisma svojim žrtvama. Ta se pošta, naravno, ne šalje.

Velečasni Ljubičić uhićen je u lipnju 2007. godine. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je prijedlog za provođenje istražnih radnji jer ga se sumnjičilo da je u Banjolu na otoku Rabu, gdje je imao župu, bludničio nad petoricom dječaka u dobi od osam do jedanaest godina. Nakon izlaska iz pritvora otišao je na Krk gdje je odlazio i na godišnji odmor iz Lepoglave. Naime, don Ljubičić bio je radno angažiran (čistio je zatvorski krug) pa je imao pravo i na odlazak na odmor. Prema nekim pretpostavkama, upravo će u Dom za umirovljene svećenike na Krku Ljubičić biti i smješten poslije izlaska iz zatvora.

Odjel s ubojicama

U zatvoru je Ljubičić dane kratio čitanjem knjiga, uglavnom vjerske tematike, koje je posuđivao u zatvorskoj knjižnici. Najprije je bio smješten na zatvorenom odjelu s ubojicama, pljačkašima, silovateljima... Nakon što je prošao tretman za počinitelje seksualnih delikata, premješten je na poluotvoreni odjel, na Bitoševlje gdje se nalaze uglavnom osuđenici starije životne dobi. Dolaskom na taj odjel prestao mu je radni angažman.

Komentara 22

OB
-obrisani-
09:31 09.03.2012.

Nek ga zaposle u večernjak.

OB
-obrisani-
09:35 09.03.2012.

Ma što će ,jadan u domu za umirovljene svećenike? Zaposlite ga ,kao dušobrižnika u domu za nezbrinutu djecu, tu bi se bolje snašao.

Avatar Nikad robom
Nikad robom
11:14 09.03.2012.

ovo je prestrašno - bludničio je nad petoricom dječaka od 8-11 godina... i izlazi nakon 2 godine?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije