Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TAKVO DIJETE'

Svećenik odbio pričestiti dječaka jer je autističan: 'Rekao je da ako Ante baci hostiju, to će biti svetogrđe'

Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija
17.10.2022.
u 22:39

- Naravno da ovo dijete nije manje vrijedno od zdrave djece, ali roditelji bi se trebali pomiriti sa situacijom takvom kakva je, a ne optuživati - kazao je svećenik i dodao da treba procijeniti tko je kadar i sposoban shvatiti Prvu pričest

Dječaka Antu (10), koji je autističan, svećenik don Anđelko Buljat odbio je pričestiti, tvrdi dječakova majka Ivana Leaković. Majka je Antu htjela uključiti u pripreme za Prvu pričest u župi Benkovac, no Ante tamo iduće godine neće primiti taj sakrament.

- Umjesto pomoći i razumijevanja, u subotu je autizam dobio još jedan šamar i to od ljudi za koje smatraš da žive vjeru koju propovijedaju na misama koje služe, da imaju sluha i empatije za one najranjivije. Ali nemaju. Župnik je rekao da Antu neće pričestiti, jer "oni" ne shvaćaju smisao pričesti. I da je on već duhovno pričešćen, ma što mu to značilo. Rekao je da ako Ante baci hostiju, to će biti svetogrđe. Nakon toga je rekao da ga može eventualno krizmati kada za to dođe vrijeme, ali tek na kraju mise kad svi odu iz crkve, jer to je čin pomazanja po čelu i lakše je - opisala je majka za Dnevnik.hr

- Osjećala sam se odbačeno i nevjerojatno mi je da nisu imali razumijevanja za dijete - dodala je te odlučila potražiti pomoć u drugoj župi. Don Anđelko Buljat tvrdi da on nije odbio dijete. 

- Naravno da ovo dijete nije manje vrijedno od zdrave djece, ali roditelji bi se trebali pomiriti sa situacijom takvom kakva je, a ne optuživati - kazao je i dodao da treba procijeniti tko je kadar i sposoban shvatiti Prvu pričest.

Kaže kako je Antina majka na pitanje hoće li dječak shvatiti taj sakrament i hoće li baciti hostiju iz usta odgovorila: "I ja se toga bojim". Ona opovrgava te tvrdnje. Naime, ističe kako nije to rekla, niti smatra da bi Ante bacio hostiju.

- Svetogrđe bi bilo da osoba svjesno i sa namjerom učini nešto neprimjereno u takvim okolnostima, ali ne treba završiti teološki fakultet da bi ovo shvatili. Ovaj svećenik ne zna da taj dodir pomazanja (čela) kod krizme, može izazvati jaču reakciju, budući da neke osobe s autizmom ne vole nikakav dodir, jer imaju senzorne poteškoće - rekla je. 

Na upit kako dijete može primiti sakrament krštenja jer ga nije kadro razumjeti, svećenik se uzrujao i nije odgovorio. Novinare portala Dnevnik.hr upitao je znaju li kako druga djeca znaju biti gruba i je li potrebno "takvo" dijete izlagati njima te je li bolje da "takvo" dijete ide posebno na vjeronauk jer mu se treba posvetiti i prilagoditi njihovim potrebama za "takve" ljude.

Dječakova majka istaknula kako joj svećenik uopće nije spominjao mogućnost da dijete ide posebno na vjeronauk.

Komentara 31

GL
glištun
07:38 18.10.2022.

I stvori bog čovjeka na svoju sliku i priliku....

Avatar Dars
Dars
08:17 18.10.2022.

Sve teolozi komentiraju, kao onaj iz Njemačke što piše za portal..

SA
Sale7
05:52 18.10.2022.

Najjači su mi ovi novinari koji se ne potpišu i k tome još glume velike teologe. Prvo se malo informirajte tko i kada smije primiti Svetu pričest., pa onda držite prodike drugima. Zanimljivi su mi svi ovi komentatori koji kritiziraju svećenike, a sami nisu vidjeli crkvu godinama, niti shvaćaju samu bit Euharistije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije