Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crkveni spor

Svećenici iz Istre pišu papi: Iza slučaja Dajla stoji iredenta

\'30.07.2011-Dajla -Kompleks koji je nakada pripadao crkvi  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL\'
\'Dusko Marusic/PIXSELL\'
04.08.2011.
u 09:00

Svećenici pišu: 
Kongregacija za redovnike čak je izdala krivotvoren dokument...

I dok se u Zagrebu u srijedu poslijepodne sastalo Stalno vijeće HBK (nešto poput biskupske "vlade" koju čine nadbiskupi Srakić, Bozanić, Barišić i Devčić), kako bi sagledalo razmjere slučaja Dajla, u Pazinu se u četvrtak sastaju svi istarski svećenici na čelu s biskupom Ivanom Milovanom. Svećenici će, kako doznajemo u razgovoru s nekoliko istarskih župnika, podržati svoga biskupa da ne odustaje od svoga stava i ne popusti pritiscima kako bi samostan i zemljište u Dajli pripali talijanskim benediktincima.

Svi smo uz biskupa

– Mi dišemo kao jedan. Već smo pisali papi prije Uskrsa, ali nismo dobili odgovor. Svi smo uz biskupa. Mislim da samo dvojica svećenika nisu tada potpisala pismo. Ne znam zašto nam Sveti Otac na njega nije odgovorio. Možda ga čak nije ni dobio – rekao nam je jedan istarski župnik.

U pismu koje spominje oni su papi Benediktu XVI. iznijeli cijelu kronologiju slučaja Dajla, ali i zakulisne igre koje su se vodile kako bi Istarska biskupija ostala bez svoga zemljišta.

"Sveti Oče, mi svećenici Biskupije porečke i pulske sinovskom odanošću obraćamo se Vama, kao vrhovnom svećeniku i zakonodavcu Katoličke crkve, da spasite našu biskupiju od daljnjeg sudskog progona te napose bankrota koji će je pogoditi potpiše li sporazum s Abbazia di Pragliom (Padova). Nakon što smo vidjeli odluku i sporazum koji je donijela kardinalska komisija, jednoglasno dižemo svoj glas prema Vama, Sveti Oče, da poništite tu neshvatljivu i štetnu odluku spomenute komisije", pisao je istarski kler papi, tvrdeći kako sporna kardinalska komisija nije nimalo uvažavala argumente i prijedloge njihove biskupije, dok je nekritički prihvaćala sve argumente i prijedloge Abbazia di Praglie.

Kongregacija izdala krivotvoreni dokument

"Napose nas boli što je kongregacija za redovnike, prema našem saznanju, čak izdala krivotvoren dokument kako bi Abbazia di Praglia mogla lakše voditi protiv nas sudske sporove na civilnim sudovima u Hrvatskoj, i to unatoč tome što je baš na toj kongregaciji bilo zaključeno da se ostane samo na crkvenom forumu, a kardinalska komisija nije ništa učinila da se to ispravi. K tome, benediktinac p. Mauro i kard. Nicora jasno su priznali našem biskupu da pokretanje civilnog procesa protiv biskupije zapravo nije učinjeno kako ne bi došlo do nastavka prodaje imovine u Dajli, već iz drugih razloga, a ti nam razlozi nisu spomenuti. Iz svega navedenog, poznavajući ideje i namjere jednog dijela talijanske politike (iredente) koja i dalje ima pretenzije prema Istri i Dalmaciji, ne možemo se oteti dojmu da se ne radi upravo o toj politici jer je odvjetnik Abbazia di Praglie baš počasni konzul Italije u Hrvatskoj", pisali su istarski svećenici papi, od kojega očekuju pomoć i ispravljanje nepravde.

Komentara 57

MA
matia
10:40 04.08.2011.

novinar niemcu ću pokloniti cijelu hrvacku,ipak je njemačka naša druga domovina.ali talijanu neću ništa dati!

Avatar stravaxx
stravaxx
10:52 04.08.2011.

ironyx a jel u istri nije završio II. svjetski rat.... nabrajaš vojnike kojima je cilj ubijanje kao da su nogometne ekipe. pa eto ne volim dinamo i hajduk ali volim rijeku i osijek. čovječe 66 godina je prošlo od togg vražjeg rata. otovri okice svijet je lijep.....

IV
ivopivo
09:53 04.08.2011.

samo za baju sa minusima(-): ne samo da su im izljubili guzice nego su im jos i blagoslovili tvornice(biznise) koje je banda pokrala u hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije