Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Slavi se ljepota domaće riječi'

Svečano otvoren 49. Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki

festival kajkavske riječi
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/12
07.09.2014.
u 21:40

Središnjim gradskim trgom Ljudevita Gaja jučer je odzvanjao "kaj". Počeo je 49. Tjedan kajkavske kulture, najznačajnija manifestacija kajkavskog govornog područja, koju je je svečano otvorila Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture...

Središnjim gradskim trgom Ljudevita Gaja jučer je odzvanjao "kaj". Počeo je 49. Tjedan kajkavske kulture, najznačajnija manifestacija kajkavskog govornog područja, koju je je svečano otvorila Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture. - Ministarstvo prepoznaje kontinuiranu kvalitetu program,a te je i ovoga puta sa zadovoljstvom prihvatilo pokroviteljsku ulogu - rekla je Jurić Bulatović te se osvrnula na bogat program. - I ove će se godine u Tjednu koji je pred nama slaviti istinska ljepota i toplina domaće riječi i zagorskih običaja, od znanstvenih, poput 13. Znanstvenog skupa o kajkavskom jeziku i kulturi kroz stoljeća, preko umjetničkih, glazbenih, sportskih pa do okupljanja hrvatskih gospodarstvenika. Vrhunac događanja je Festival kajkavskih popevki - naglasila je Jurić - Bulatović. Na raznovrsna događanja pozvao je i domaćin, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

- Dobrodošli u Krapinu - glavni grad "Bajke na dlanu" - županijskog turističkog slogana. Grad Krapina, Županija i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo priredilo je za sve ljubitelje kaja i Zagorja bogat program. Dođite i uživajte, a to ćemo vam 'naplatiti' kroz vašu dobru volju i zadovoljstvo, što će nama biti poticaj za daljnji rad i njegovanje kajkavskih vrednota - rekao je gradonačelnik. U manifestaciju se drugu godinu za redom uključila i Krapinsko zagorska županija, a ove godine po prvi puta i Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka čiji su predstavnici stigli u Krapinu. Župan Željko Kolar je naglasio kako je kaj način života.

- Kao župan očekujem da ovo bude manifestacija ne samo Krapinsko zagorske županije i Grada Krapine, nego i svih županija gdje se govori kaj, a to znači pola Hrvatske - poručio je župan. Tradicionalno početak manifestacije obilježavaju i najmlađi. Kroz program "Pozdrav kaju" djeca u narodnim nošnjama, predstavili su se pjesmom i plesom sve u skladu s tradicijom. Na Trgu je podignuta festivalska zastava, oglasili su se i kuburaši, pa slavlje kaja u Krapini, može početi.

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

>>Krapinčani spremno očekuju kajkavce iz triju županija i šire

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije