Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt na cesti

Sve više nesreća s poginulima, najopasnije petkom od 14 do 16

nesreca
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
27.02.2013.
u 11:24

Najviše nesreća i dalje se događa na ‘staroj’ Ličkoj magistrali, zatim na Dalmatini, a slijede ih D6 prema BiH i D3 za Rijeku

Na cestama Karlovačke županije lani se dogodilo 1170 nesreća. U odnosu na godinu prije to je smanjenje od 22,8 posto. Ipak, broj evidentiranih nesreća sa smrtnim stradavanjem porastao je za 12,5 posto. Dio je to prometne statistike Policijske uprave Karlovačke.

Sistematizirani brojčani pokazatelji ukazuju i na niz iznimno zanimljivih detalja koji pokazuju kakvo je stanje na cestama na najprometnijem cestovnom čvorištu u Hrvatskoj. Tako je i dalje najproblematičniji pravac cesta D1, popularna ‘stara’ Lička magistrala. Iako se na tom pravcu dogodilo gotovo 30 posto nesreća manje nego 2011. godine, s 203 stradavanja i dalje uvjerljivo drži prvo mjesto po opasnosti prometovanja.

 –Evidentno, na D1 ima najviše nesreća. Stoga smo pokrenuli niz pojačanih aktivnosti na tom pravcu. Riječ je ponajprije o akcijama vezanim za preveliku brzinu – tvrdi Davorin Ivanković iz PU karlovačke.

 Nakon D1, sa 142 nesreće tijekom 2012. godine drugo mjesto zauzela je autocesta prema Dalmaciji. Sa znatno manje, 77 stradavanja slijede je D6 od Jurovskog Broda, preko Vojnića, do granice s BiH, te sa 62 nesreće cesta D3 u pravcu Rijeke.

 Statistika pokazuje još jedan zanimljivi podatak. Najkritičnije vrijeme za uključivanje u promet petak između 14 i 16 sati, kada se događa najveći broj nesreća. Lani je u 196 prometnih nesreća ili gotovo 17 posto kod jednog od sudionika izmjerena koncentracija alkohola veća od dopuštene. U čak 174 takva slučaja upravo je počinitelj bio pijan, a dvije nesreće su za posljedicu imale poginulu osobu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije