Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija internet

Sve opet isto: Registar dostupan, ne zna se tko ga je objavio

'07.04.2010., Nova Ves 53 a, Zagreb, Hrvatska - Policajci su pretresli  stan Marka Rakara osumnjicenog da je objavio popis branitelja, nakon cega su iznosili stvari u crnim vrecicama. Photo: Anto Magz
'Anto Magzan/PIXSELL'
25.10.2010.
u 10:45

Zbog privođenja nakon objave popisa branitelja Rakar će od države tražiti milijunsku odštetu.

Bila je to nezapamćena "frka". Na noge su dignuti policajci iz barem tri uprave, angažirana je vojna policija, prekinuto češljanje dokumentacije Podravke da se raspoloživa tehnika prebaci na novi, vrući slučaj. Svi koji u ovoj državi nešto znače (ili barem tako misle) komentirali su je li ga trebalo objaviti ili ne. Premijerka i predsjednik su se posvadili, baš kao i braniteljske udruge. Svaki dan objavljivani su novi podaci o pretragama, obruč se oko sumnjivaca, pričalo se, stezao... Svi su govorili i izvještavali o tome.

Okružen policijom

A danas, baš kao i tog 6. travnja kad je na internetu osvanuo dio Registra branitelja iz Domovinskog rata, na stranici www.registarbranitelja.com možete doznati koliko je dana tko bio u ratu. Doduše, sad više nema gužve na mreži pa sve podatke, za koje je vlast odmah ustvrdila da su nelegalno objavljeni, no da ne stoje iza čestog padanja stranice, možete u miru iščitavati. A tko je popis učinio dostupnim, nakon istrage koja traje dulje od pola godine i tko zna koliko stoji, ne zna.

– Pojeo vuk magare – kaže Martin Barić, pročelnik karlovačkog Centra 112, a nekoć pročelnik tamošnjeg Ureda za obranu. Baš iz tog ureda, tvrdila je policija, nestao je CD s podacima koji su objavljeni na internetu pa su, osim Barića, pretrage i obavijesni razgovori bili i s njegovim bivšim kolegama iz ureda: Enesom Felićem, Dianom Marković i Davorom Stišćakom.

– Kazali su da me ne sumnjiče, da je to samo razgovor, a ja ni na WC nisam mogao da mi netko nije iza leđa. Pretražili su mi dom, ured, pregledavali računalo, CD-e, DVD-e, diskete, bio sam cijeli dan u policiji. Barem 16 ih je bilo angažirano oko mene – kaže Davor Stišćak. Potvrđuje nam on priču, kad već glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić kaže da to ne može, da je tih dana toliko spominjani CD nastao 2006. godine pronađen jer se nikada i nije izgubio!

– Nedugo nakon te gužve jedna je kolegica iz Ureda za obranu slavila rođendan pa su me pozvali. U razgovoru sam pitao je li netko pregledao moj bivši ured. Jer tamo u metalnoj i zaključanoj kazeti držali smo povjerljive stvari. I taj CD. Kazali su da to nitko nije pregledao! A on je bio unutra. Zvali su pretpostavljene, ja sam otišao i poslije vidio vojnu policiju ispred ureda – kaže.

– Nitko se nije udostojio negirati javno izrečenu laž i javnosti reći da taj CD nikada nije nestao. I zato sam pun gorčine – kaže Enes Felić. Dok je još trajala pretraga njegova stana, u koji je policija došla prije sedam ujutro i iz kojeg je odneseno dvjestotinjak DVD-a (uglavnom crtića), Felić je tvrdio da je u karlovački Ured za obranu prstom upro državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, jer mu otprije smješta.

Tko će koga tužiti?

Državni tajnik tad je uzvratio da će tužiti Felića, ali to se, koliko je poznato, do danas nije dogodilo. No, zato navodno o tužbi protiv države razmišlja Felić, jer su ulasku naoružanih i maskiranih policajaca u i pretrazi stana nazočila i njegova maloljetna djeca. Ali, o tužbi Felić ne želi govoriti. Stišćak kaže da će tužiti ako tuže i ostali. Sam se u to ne bi upustio jer radi u državnoj službi. Barić govori da o tužbi ne razmišlja. Kako razmišlja njihova kolegica Marković, koja je na ispitivanju bila baš uoči vjenčanja, ne znaju. Zato Marko Rakar, prvi privedeni zbog objave Registra, kaže da će se na sudu potruditi da ta priča državu "košta milijune". A država i dalje traži tko je objavio popis.

– Vojna policija napravila je sve što smo mogli i trebali. Sve smo dostavili onima koji se time bave – kaže glasnogovornik MORH-a.

– Mi smo odradili sve i sad čekamo iz Njemačke i Amerike podatke o zakupu i plaćanju servera. Kad ih dobijemo, vidjet ćemo hoćemo li ići s kaznenom prijavom ili posebnim izvješćem – objašnjava glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Da su zahtjevi, koji bi trebali dovesti do otkrivanja autora, Njemačkoj i Americi poslani, Borovec je govorio i nekoliko dana nakon što je popis dospio na internet. Nekako u isto vrijeme Mather Schiros, vlasnik servera Invisihostinga na kojem je Registar branitelja objavljen, kazao je da mu ne pada na pamet otkriti tko je zakupio site...

– Kad su shvatili da sam zbog njih postao meta, dali su mi policijsko osiguranje. Imao sam ga dvadeset dana ili mjesec, ne sjećam se. Ali, znam da su me još četiri mjeseca tajno pratili i prisluškivali. Imam tehniku kojom to mogu detektirati. Ako me i sada nadziru, onda to rade puno pametnije. Ipak, vjerujem da su odustali – kaže nesuđeni savjetnik predsjednik Josipovića, bloger Marko Rakar.

Protiv njega, objašnjava, nema istrage, prijave ni optužbe za objavu popisa branitelja, no tužbu će podnijeti jer, tvrdi, nikada nisu postojali elementarni dokazi na temelju kojih ga se moglo uhititi:

– Ne znam zašto su se okomili na mene. Valjda zbog dva anonimna komentara na internetu i na temelju dokaza koje nitko nikada nije vidio. Istovjetan je slučaj nezakonita uhićenja bio u Belgiji i Europski sud za ljudska prava presudio je u korist Belgijca. Znači, ako ovdje i ne dobijem, postoji presedan na koji ću se pozvati. A presuda suda u Strasbourgu obvezujuća je za hrvatsko pravosuđe.

Marko Rakar kaže da je policijska akcija poput one u Karlovcu bila i u Bjelovaru, ali se o njoj nije govorilo.

– Uvjeren sam da se nikada neće otkriti tko je objavio Registar. To je samo još jedna tema o kojoj se više neće govoriti. A to što čekaju pravnu pomoć iz Amerike... Pa koliko su je puta do sada dobili? Ako nisu u pitanju droga i terorizam, odgovor je nula – kaže Rakar.

Ključne riječi

Komentara 75

MI
mikesh
12:50 25.10.2010.

kako bi naša Jaca rekla, C55K9.9X1 sve ovo što si ti ovdje objavio predaj državnom odvjetništvu i nek \"službe rade svoje\"

PL
pljuka66
16:30 25.10.2010.

Kad se pogleda šta pišu poneki od balvanoida,da ti se smući... Pa i dan danas prodaju se poduzeća i tvornice što su stvorene od hrvatskog naroda za vrijeme tita....No nema više puno za prodati a to smo zahvalni svim tim lažnjacima koji drže ruku na srcu a maznu koliko im se svidi.!

OB
-obrisani-
11:41 25.10.2010.

Objavom registra, ne samo da se želi unijeti razdor među puk, već petokolonaši, abolirani čede i jugofili time štete integritatu i dostojanstvu branitelja, i ugrožavaju im sigurnost u zemlji ili izvan nje, jer se njihova imena mogu naći na raznim graničnim i drugim spiskovima neprijatelja Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije