Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO U proljeće započinje gradnja nove kirurgije

Sve kirurške djelatnosti bit će na jednom mjestu

06.01.2009.
u 17:18

Već ovog proljeća trebala bi započeti gradnja nove zgrade kirurgije uz već postojeću staru zgradu, za koju je u drugoj fazi predviđena adaptacija.

Opremanje 80 milijuna
– Građevinska dozvola već postoji, kao i kompletna dokumentacija sa zahtjevom za sufinanciranje i prijedlogom sporazuma koji su dostavljeni Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Njihove stručne službe rade posljednju reviziju projekta i troškovnika te već ovog mjeseca očekujemo potpisivanje tog sporazuma s ministarstvom. Sporazumom je predloženo da ministarstvo sufinancira 80 posto cjelokupne investicije vrijedne oko 200 milijuna kuna. Preostalih 20 posto novca izdvojilo bi se iz županijskog proračuna.

Građevinski radovi stajali bi oko 120, a opremanje nove kirurške zgrade oko 80 milijuna kuna – rekao je varaždinski župan dr. Zvonimir Sabati. Nakon skorašnjeg potpisivanja sporazuma, Županija će raspisati natječaja za izvođače radova. Izgradilo bi se ukupno osam tisuća četvornih metara nove kirurgije te adaptiralo još oko tri tisuće četvornih metara već postojeće kirurške zgrade. Tako bi se kirurška djelatnost prostirala na čak 11 četvornih metara.

Kredit ministarstva
Veći dio opreme bi se, kaže župan Sabati, financirao iz kreditnih sredstava ministarstva. Informaciju o gradnji nove kirurgije i adaptaciji stare zgrade kirurgije potvrdio nam je i dr. Ivan Herman, ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

– U novoj zgradi bio bi smješten cijeli operacijski blok s 9 operacijskih sala, hitan centralni prijam, intenzivna njega, sterilizacija, tranfuziologija i dio rendgena. Najskuplje će biti opremanje operacijskih dvorana – kaže ravnatelj Herman, dodajući da će za završtetak cijelog projekta trebati najmanje četiri godine. No ističe da sve ipak ovisi o veličini kredita. Bude li sve išlo prema planu, prema riječima župana Sabatija, Varaždinci bi mogli usluge nove kirurgije koristiti već 2013. godine.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije