Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve je više očišćenih lokacija diljem hrvatske obale

Proteklog se vikenda čistilo oko Šibenika i na Korčuli, a sve u sklopu velike Večernjakove ekološke akcije
16. listopada 2022. u 15:30 0 komentara 36 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon završetka turističke sezone koja je jedan od glavnih gospodarstvenih pokretača za razvoj i napredak Šibensko – kninske županije često se mogu vidjeti i negativne posljedice za prirodu i okoliš. Naime, turisti, ali i domaći stanovnici zbog velike količine otpada tijekom sezone nesavjesno odlažu otpad u prirodu što negativno utječe na ekosustav. Upravo su iz toga razloga udruga mladih "Mladi u EU" i Razvojni Europski centar Inicijativa odabrali Jadrtovac, mjesto u blizini Šibenika koje se nalazi u Morinjskom zaljevu, za svoju akciju čiščenja u sklopu velikog Večernjakovog ekološkog projekta Rezolucija Zemlja

- Riječ je o lokaciji koje je mrjestilište riba i gnjezdilište ptica, a zelena oaza nudi i ljekovite obale za počinak i uživanje u tihom prirodnom okolišu za akciju čišćenja i uređenja od otpada nakon turističke sezone - objasnili su iz udruge, a na akciji koja je održana 14. listopada okupilo se ukupno 16 volontera koji su očistili i uredili manje područje zaljeva, koje je prema uputama i smjernicama Zelenog grada, gradskog poduzeća zaduženo za uređenje i čišćenje od smeća i otpada, najkritičnija točka u Morinjskom zaljevu. U sklopu akcije su volonteri sakupili ukupno 25 velikih vreća otpada i smeća.

Također, udruga Novi otok iz Vele Luke dan kasnije održala je akciju čišćenja dijela obale uvale Prižba u blizini plaže. U akciji su sudjelovali volonteri udruge čisteći obalu i vadeći razni otpad iz mora koji je pluta po površini. Udruga inače promiče održivi razvoj i pokušava podići svijest otočana, posebno djece i mladih o važnosti očuvanja okoliša i promoviranja održivog razvoja zajednice.

 | Autor :

 

 

Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Znate li voziti po bljuzgi: Ove znakove upozorenja ne smijete zanemariti
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Ovo svi zaboravljaju: Nije ni čudno da da će vas automobil izdati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.