Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjak radne snage

Sve je teže pronaći dobrog majstora, a cijene rastu

automehaničar
Marijan Sušenj/Pixsell
26.01.2024.
u 10:38

U Koprivničko-križevačkoj županiji očito je pomanjkanje građevinskih radnika, bilo da se radi o zidarima ili parketara, keramičara i drugim majstorima, kaže Irena Kovačić.

Odlazak dobrih majstora u zapadne zemlje rezultirao je manjkom kvalificirane radne snage, rastom cijena i štetama zbog upitne stručnosti priučenih majstora, kažu za Hinu predsjednica Obrtničke komore Koprivnica Irena Kovačić i predsjednik Virovitičko-podravske komore Stjepan Kenjerić.

U Koprivničko-križevačkoj županiji očito je pomanjkanje građevinskih radnika, bilo da se radi o zidarima ili parketara, keramičara i drugim majstorima, kaže Irena Kovačić. Nedostaje i radnika automehaničarske struke, bravara, vodoinstalatera i sličnih zanimanja. Danas je izrazito teško na vrijeme dobiti majstorsku uslugu, kaže, a manjak majstora odrazio se i na cijene njihovih usluga koje su zadnjih godina znatno porasle. Stoga se majstora zove samo kad se baš mora.

Tvrdi da je problem isti i u drugim županija, a možda najizraženiji u Zagrebu. Tamo pojedini majstori dolazak naplaćuju 100 eura, a posebno zaračunaju cijenu popravka i potrošenog materijala. Primjećuje da se dio majstora vraća u Hrvatsku i otvara obrte ili se zapošljava u postojećim, ali to su još uvijek izuzeci. Njezin kolega iz Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić također smatra da je odlazak majstora u Njemačku ili Irsku sveprisutan. Vidi i dodatan problem - stručne radnike počeli su zamjenjivati priučeni, to jest oni koji bez stručnog ispita rade na crno.

To smatra opasnim jer se takvi ljudi upuštaju u rad strujom, plinom i vodom. Za razliku od Kovačević, očekuje da će se u dogledno vrijeme sve više majstora vraćati u domovinu s obzirom na to da im ni u "obećanim zemljama više ne cvjeta cvijeće". Kada je riječ o cijenama usluga, drži da je on logičan - kako bi zadržao kvalitetnog radnika kako i on ne bi otišao u inozemstvo, vlasnik obrta mora ga dobro platiti, a to uz rast cijene energenata i sirovina neminovno povećava cijenu za majstorske usluge koju plaćaju građani.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: KBC Sestre milosrdnice kreće s novim radovima: Uklanjat će se bolnički dimnjak

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije