Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Slavonskom Brodu

Sve je spremno za ovogodišnji 6. Festival amaterskih kazališta

fak (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
23.08.2013.
u 22:54

Najavljen je čitav niz kulturnih događanja i mnoštvo kazališnih predstava koje će se tijekom čitavog tjedna izvoditi "pod vedrim nebom"

Članovi brodskog \"Satričkog kazališta mladih\" organizatori su 6.Festivala amaterskih kazališta i Međunarodnog festivala kazališnih amatera, koji će u Slavonskom Brodu započeti 2. rujna. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Gradskoj upravi Grada Slavonskog Broda, koji je ujedno partner i suorganizator festivala, najavili su čitav niz kulturnih događanja i mnoštvo kazališnih predstava koje će se tijekom čitavog tjedna izvoditi \"pod vedrim nebom\", na daskama ljetne pozornice, a za tu prigodu biti će postavljena u atriju ispred Kazališno-koncertne dvorane \"Ivana Brlić Mažuranić\". Ovogodišnji festival imat će ukupno devet predstava, što je više nego prijašnjih godina, a već dobro uhodana organizatorska ekipa garantira dobru kazališnu zabavu.

- Festival započinje u ponedjeljak 2.rujna svečanim otvorenjem u 20 sati i već tradicionalnim izvođenjem predstave prošlogodišnjeg pobjednika. Prošlogodišnja nagrada po ocjeni publike pripala je Gradskom kazalištu mladih iz Viteza. Oni će se ove godine predstaviti monodramom \"Đe ti je pita?\", koju izvodi mladi glumac Marin Bikić, a u režiji Marka Mirkovića ova je monodrama rađena po tekstu Antona Drahta.

Drugog dana festivala, u utorak, na redu su \"Balade Petrice Kerempuha\". Predstavu će izvesti Etno-kazališna glazbena skupina \"Mokre gljive\" iz Zagreba. Oni su inače, tu predstavu uspješno odigrali na nekoliko festivala, a na poziv su s njom gostovali i u više hrvatskih gradova. U srijedu 4. rujna dolaze stari prijatelji, članovi \"Bjelovarskog kazališta\" sa predstavom naše poznate dramaturginje i autorice Ane Tonković Dolenčić, koja se ovoga puta poigrala s bajkom o \"Pepeljugi\", a predstavi su dali naziv \"Zar opet ta Pepeljuga\". Predstava je na rubu zanimljivog kazališnog kiča, jer ismijava blockbustere, španjolske, hrvatske i turske sapunice. U četvrtak 5.rujna ponovo se u Slavonski Brod vraća kazalište koje je obilježilo 2.\"FAK\", a riječ je o Kaštelanskom kazalištu iz Kaštela. Ove godine dolaze sa Kažotićevom obradom \"Miljenko i Dobrila\", odnosno dramatizacijom teksta Elvisa Bošnjaka. Predstava se zove \"Miljenko i Dobrila, a gdje smo ja i ti ?\".

Izuzetno bogat kazališni dan je petak 6.rujna, koji započinje predstavom Animire Mrkše \"Inkluzija\" u izvedbi kazališne grupe \"Apropo\", Centra za rehabilitaciju iz Ozlja. Predstava je nastala radom štićenika Centra za rehabilitaciju, a govori o Brođaninu Mirku koji se želi vratiti u svoj rodni grad. Središnji dio večeri namjenjen je gostima iz Bosne i Hercegovine i kazalištu \"Raša Plaović\" sa Uba, te predstavi \"Portret\" Zorana Mialjevića . Riječ je o kazališnoj predstavi koja govori o ljudima sa margine, promašenim životoma i zlim sudbinama za koju su uglavnom oni sami sebi krivi. To je komedija sa zanimljivim raspletom i krajem. Večer petkom nastavlja se u slavonskobrodskoj Tvrđavi i već smo naviknuti da petkom imamo ponoćnu premijeru. Ove godine u prostoru Tvrđave nešto prije ponoći biti će odigrana skraćena verzija monodrame \"Sokratovo suđenje i smrt\" nastala po Aristotelovim apologijama, a izvest će je mladi glumac Pavle Matuško. Termin točno u ponoć rezervirali smo za predstavu \"Gavran\", prema poemi Edgara Allana Poa u izvedbi \"Satiričkog kazališta mladih\" iz Slavonskog Broda -kaže Silvio Stilinović, umjetnički ravnatelj Festivala.

 Subota 7.rujna rezervirana je za zatvaranje festivala, a prije svečane uobičajene ceremonije dodjele nagrada i priznanja, domaćin \"Satiričko kazalište mladih\" odigrat će predstavu koja traje četrdeset minuta i sastavljena je od dvije jednočinke A.P. Čehova pod nazivom \"Jubilej\" i \"Tragičari od nevolje\". Stručnim sudom festivala ove će godine predsjedavati glumica i redateljica, te predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Dubravka Carić Crnojević.

- Međunarodni festival kazališnih amatera uspješno smo \"dogurali\" do šestoga po redu. To znači da je veliki broj glumaca i predstava prošlo kroz naše \"Ljetne igre\", kako su neki usporedili ovaj naš slavonskobrodski \"FAK\" s velikim dubrovačkim. Festival amaterskih kazališta kao i svake godine, pa tako i ove ima i svoj slogan, a ovogodišnji slogan je - \"FAK SIX NO KIKS\". U koliko nam to vremenski uvjeti dozvole, nastojat ćemo sve predstave održati na otvorenom u atriju ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“ u središtu Slavonskoga Broda, a za praćenje predstava gledateljstvu smo osigurali 400 ugodnih sjedećih mjesta - istaknuo je Tomislav Goll, programski ravnatelj FAK-a.

>> Završen prvi dio 53. festivala hrvatskih kazališnih amatera

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije