Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad pod opsadom

Sve je bilo uzalud pa sad vrane tjeraju – laserima

vrane
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
23.03.2015.
u 22:30

Upornih crnih ptica u Čakovcu više nego ikad, upomoć stigla i nova tehnologija

Polijevali su ih vatrogasnim šmrkovima, štapovima su uništavali gnijezda, upomoć su pozvali sokolare, postavili su zvučnik iz kojeg su dopirali zvuci strašnih grabežljivaca u trenutku hvatanja plijena, na krošnje su vezivali šarene balone i vješali fotografije s uginulim pticama...

No, one se i dalje vraćaju. Ove godine, kažu stanari u središtu Čakovca, brojnije su nego ikad!

Nijedan čist kvadrat

– Pogledajte kako izgleda staza. Nema jednog četvornog metra koji nije prekriven izmetom. Šetati se parkom lutrija je jer padaju projektili – ljuti se Čakovčanin, koji se svaki dan radi zdravlja mora šetati barem sat vremena. Perivoj Zrinskih, usred kojeg stoji palača Zrinskih sa svojim fortifikacijama, površine oko 13 hektara, bila mu je omiljena šetačka destinacija.

Sad je izbjegava.

Vrane, na stotine njih, marljivo skupljaju granje i svijaju gnijezda na krošnjama. Ne boje se ljudi. Kad ih se rastjera, slete desetak metara dalje i nastave s rješavanjem stambenog pitanja.

Grad Čakovec lani je osigurao oko 70.000 kuna za tjeranje vrana.

Priznaju da su sve dosadašnje mjere davale slabe rezultate pa su se povezali s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije i izradili dokument nazvan “Program zaštite divljači na području spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinskih”.

Borci protiv vrana imaju odriješene ruke do 2022. godine. Od 1. siječnja do 1. ožujka, kad nastupa vrijeme lovostaja na te ptice, prebrojena su gnijezda, pa čak i proveden fizički odstrel izvan područja grada, što su učinili lovci.

Kako doznajemo u Gradu, obavljeno je i fizičko uklanjanje gnijezda, postavljene su i metalne mreže, a upomoć je stigla i sofisticiranija, dosad neviđena tehnologija – laserski pokazivači koji crvenim svjetlosnim zrakama ometaju ptice u večernjim satima!

Zdravstveni problem

Osim što nagrđuje park i stvara buku prodornim glasanjem, vrana gačac je i zdravstveni problem jer se hrani na odlagalištima otpada. Dosad su uspjele doskočiti svim metodama zastrašivanja. Kad bi ih se i uspjelo zaplašiti, to bi trajalo kratko. Za nekoliko dana, eto njih natrag.

Probleme s vranama ima i većina ostalih gradova.

U Berlinu su čak na nekoliko dana zatvorili ulicu jer su vrane počele napadati prolaznike!

Štitile su svoje mlade.

>> Nećete vjerovati od čega su si ove vrane u Japanu složile gnijezdo!

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar dane_oblak
dane_oblak
01:06 24.03.2015.

kad se sjetim malog debelog vrabca kako se kupa u lokvi posle kiše , da mi je to još jednom vidit

Avatar dane_oblak
dane_oblak
01:18 24.03.2015.

leteći štakori (golubovi ) su potisnule vrabce , onda su došle svrake, i nisu se dugo držale protiv agresivnih vrana,ali gavrani su već odavno preuzeli glavnu riječ u metropolama

Avatar dane_oblak
dane_oblak
01:11 24.03.2015.

alo okupatori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije