Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Sve glumačke zvijezde čitaju iste novine

A ovaj put nije riječ o Varietyju, strukovnom glasilu Hollywooda s laskavim natpisom "showbiz Biblija", već o onome što glumci čitaju na televizijskim i kino ekranima. Uvijek jedne te iste novine, od šezdesetih naovamo...
10. lipnja 2010. u 22:16 0 komentara 12 prikaza
novine

Od "Bračnih voda" preko "Kućanica" do "Stažista", filmove da i ne brojimo, kad god neki lik po scenariju treba čitati novine, uvijek su to jedne iste novine. Naime, kad bi se koristile stvarne novine, pravni odjeli produkcijskih tvrtki imali bi pune ruke posla da od pravnih odjela novinskih tvrtki dobiju sva potrebna odobrenja koja znače da ne može biti nikakve tužbe za povredu autorskih prava, i birokratsko nabacivanje papirologijom značilo bi da snimanje stoji danima. Zbog toga je jednostavnije posegnuti za novinama-rekvizitima, a iste još od 1966. tiska Earl Hays Press iz kalifornijskog Sun Valleya. Osnovana 1915., ta tvrtka za filmske rekvizite svoje novine prodaje za 15 dolara po svežnju, i malo koji filmski i televizijski rekviziter ih ne koristi hrpimice. (Jedan od rijetkih izuzetaka od tog pravila je "Obitelj Soprano", u kojoj je Tony u jutarnjim scenama čitao prave novien iz new Jerseya donesene s najbližeg kioska, "Newark Star-Ledger").

Lažne novine pojavile su se u toliko serija i filmova da se sad već kao interni štos među rekviziterima namjerno koriste baš te novine, poput slavnog "Wilhelmovog krika", zvučnog efekta iz pedesetih koji je recikliran, vrlo namjerno i iz štosa, u bezbroj filmova zadnjih tridesetak godina.

Zadnje strane su uvijek iste, a prednje prazne da bi se po potrebi mogao otisnuti neki članak koji po scenariju treba biti pročitan. Zbog uvijek istih novina ponekad se događaju smiješni propusti, kao u "Nema zemlje za starce" gdje Tommy Lee Jones čita tu stoput viđenu stranicu novina, a an stolu pred njim, gdje je preostali dio novina, vidi se – ta ista stranica.

Inače, ako vas zanima što zbilja piše u tim novinama koje nikad ne stignete vidjeti jer su samo na trenutak u kadru, ispod prepoznatljive slike tamnokose cure piše "She's 3rd Brightest But Hard ‘Gal' To See." ("Ona je treća najpametnija ali tu 'curu' teško je vidjeti"), a na suprotnoj stranici ispod slike gorućeg skladišta je naslov: "Compromised Housing Bill Sent to President for OK." (Kompromitirani propis za stanogradnju poslan predsjedniku na odobrenje.)

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.