Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ken Lalo

Sve državne institucije još su u rujnu znale da će auti biti preplaćeni

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
21.02.2014.
u 10:32

Poslao sam dopis predsjedniku Josipoviću, ministrici Vesni Pusić, njezinim zamjenicima, DORH-u... Nitko nije reagirao. Posao je u tišini dovršen

Ken Lalo predsjednik je uprave tvrtke Grand Automotive LLP, koja djeluje u sklopu izraelskog Taavura holdinga, a stopostotni je vlasnik tvrtke Grand Auto, hrvatskog zastupnika za Ford, Jaguar, Land Rover i Infiniti. Javnosti je postao poznatiji kao potpisnik dopisa kojim sve mjerodavne institucije i osobe u Hrvatskoj upozorava na osnovanu sumnju da su javni natječaji u Hrvatskoj namješteni za unaprijed poznate tvrtke, ali i da natječaje namještaju osobe iz Vladinih ureda. Ipak, u javnim istupima iz Vlade danas se – u jeku afere vezane za natječaj kojim je na automobile za nekoliko ministarstava potrošeno 33,5 milijuna kuna više nego što bi ceh bio da je prihvaćena povoljnija ponuda – pravdaju da nisu znali kako su naručeni tako skupi automobili.

Je li istina da nisu bili obaviješteni?

Dopis sam poslao u rujnu, dovoljno rano da se zaustavi posao za koji sam uvjeren da se ne radi po propisima. Poslao sam dopis predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić, njezinim zamjenicima, Državnom odvjetništvu... Nitko nije reagirao, posao je u tišini dovršen i zato sam uvjeren da je namjera od početka bila to tako, u tišini, odraditi.

Jeste li dobili odgovor s bilo koje od adresa na koje ste poslali dopis?

Ne, i upravo me to jako iznenadilo. Ni s jedne od tih adresa nisam dobio nikakav odgovor.

ALD Automotive najprije je dobio posao, a potom je ta odluka povučena i posao je dodijeljen drugoj tvrtki sa skupljom ponudom. Iz Vlade kažu da ste isključeni iz natječaja jer u ponudi nije dostavljena valjana izjava o nekažnjavanju. Navode da je to velik propust.

Koliko mi znamo, propusta nije bilo, a da ga je i bilo, riječ bi bila o manjem previdu zbog kojeg se ne odbija 33,5 milijuna kuna niža ponuda. To sve plaćaju hrvatski građani. Ako predani dokument (umjesto izjave o nekažnjavanju, predana je potvrda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu iz koje je proizlazilo da protiv članova uprave nije potvrđena optužnica ni izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda, nap. a.) nije bio potpuno u skladu s traženim, mogli su tražiti dopunu dokumentacije.

Kako ovakav način provedbe javnih natječaja utječe na strane investicije u Hrvatsku?

To je velika crvena zastava protiv stranih investicija u Hrvatskoj. Naša je grupacija u Izraelu jako velika, a puno radimo i u drugim zemljama u hrvatskom okruženju. Automobilski biznis samo je manji dio, radimo na mnogim drugim područjima. Nefleksibilna hrvatska birokracija i spoznaja da stvari u Hrvatskoj često ne idu po zakonu protive se investitorskoj logici. Ovo nije prvi put da nam se takve stvari događaju u Hrvatskoj. Prije četiri godine imali smo sličan slučaj i za pravdu smo se morali boriti sudskim putem.

Pravdu i sada tražite na sudu. Predali ste tužbu Upravnom sudu?

Jesmo jer naši automobili nisu loši. Mi proizvodimo dobre automobile, jednako dobre kao one njemačkih proizvođača. Da je vrijednost ponude približno jednaka, rekli bismo: “U redu, koji put dobiješ, koji put izgubiš, svatko ima pravo izabrati što mu više odgovara.” Ali 33,5 milijuna kuna razlike! Nema razloga da navodni manji previd u predaji dokumentacije građani plate toliko više.

Inzistirate na izjavi da se ovakve situacije u Hrvatskoj ponavljaju.

Recimo to ovako: po hrvatskim zakonima uvijek ima mogućnosti da se nađe neki mali propust i da posao skrene u drugom smjeru. U većini zemalja pri javnim se natječajima gleda oblik i sadržaj ponude te se sadržaj jako kontrolira, a ne gledaju se manje greške u proceduri. Usto, činjenica da nitko od mjerodavnih nije reagirao na naša upozorenja i pritužbe, već se nastavilo raditi u tišini, govori nam da se sve i namjeravalo napraviti ovako. Već deset godina radim u Hrvatskoj, volim ljude i ovu zemlju, ali ako želite strane investitore, morate raditi poštenije i transparentnije.

Komentara 39

NV
novo vriijeme
10:42 21.02.2014.

Aha, Sanaderu i HDZ se sudi pod velikom pompom kao vrhunskim kriminalcima za 29 milijuna kuna i to samo temljem svjedoka, a ovdje se potroši 33.5 crno na bijelom i ništa. Hoće li se pohapsiti ovaj šef ureda i povjerenstvo za kupnju i glavni koji jepotpisao kupnju ili neće?

KA
kafka
21:45 20.02.2014.

Ponavljam - USKOK u Vladu, vladine i druge urede, agencije i slično, ministarstva, ... . . Druge nam nema. Ili će gamad biti sankcionirana ili nas neće biti! .

ĆA
ćaćaća
11:54 21.02.2014.

još jedan dokaz da je to umrežena hobotnica koja krade na nešto sofisticiraniji način od dr ive..samo dok to naš narod(koji je ideološki indoktriniran) skuži ode zemlja u 3pm...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije