Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U BRČKOM

Svatovi nisu mogli proći dok nisu maknuli hrvatsku zastavu

hrvatska zastava
Petar Glebov/PIXSELL
20.09.2013.
u 09:10

Srbi su izišli na cestu i zabranili promet svatovima dok ne maknu hrvatsku zastavu, verbalno su se sukobili

Pripadnici srpske nacionalnosti onemogućili su prolazak hrvatskim svatovima u Brčkom dok ovi nisu maknuli hrvatsku zastavu!

Zapovijed dala policija


Incident se dogodio u subotu, a prvi je reagirao HSS u Brčkom koji je priopćio da je zabrinutost još izraženija ako se zna da su policijski djelatnici neposredno sudjelovali u ponižavanju svatova jer je zapovijed za sklanjanje zastave, prema riječima iz HSS-a, došla upravo od policijskih djelatnika. Iz policije su kazali da će, ako se utvrdi da ima elemenata kršenja zakona ili profesionalnih procedura policajaca koji su osiguravali događaj, biti poduzete adekvatne mjere. U istragu je uključena i Postrojba za profesionalne standarde. O incidentu smo razgovarali s gradonačelnikom Distrikta Brčko Antom Domićem.

– U mjestu Bukviku održavalo se bogoslužje stradalim Srbima kada su prolazili hrvatski svatovi. Srbi su prekinuli povorku i pokušali oduzeti zastavu Hrvatske. Tu je došlo do izvjesnog verbalnog konflikta, bila je tu policija, i to se riješilo kompromisom. Svatovi su sklonili zastavu, ali mi ćemo provjeriti je li policija poduzela sve mjere i radnje u smislu osiguravanja prometa. Misa zadušnica nije bilo predviđena na cesti, a radi se o regionalnoj cesti, stoga je policija trebala osigurati promet. Oni koji su bili na bogoslužju, kada su vidjeli zastavu, mislili su da ih netko provocira i tako je došlo do incidenta. Prema saznanjima koje imam bilo je tu i državnih službenika koji su bili neka vrsta kolovođa u stvaranju incidenta pa ćemo i tu utvrđivati odgovornost – rekao je Domić.

Umiješanost službenika

Kaže nam da su u Brčkom ljudi naviknuli jedni na druge i manje-više se poštuju, stoga ga je incident posebno iznenadio. – Događali su se i dosad sitni incidenti, ali dugo vremena nije bilo napada jednog naroda na obilježja drugog. Policijski šef u Brčkom je stupio u kontakt sa mnom i obavijestio me da je policija provela unutarnju kontrolu, a ja ću, nakon što dobijem izvješće policije o sudionicima, provjeriti i umiješanost državnih službenika – priznaje Domić i dodaje da u ovom trenutku nema pretjerano žestokih reakcija i ističe sv. misu za blagdan Rane svetog Franje u Gornjoj Skakavi koju je predvodio kardinal Puljić, a gdje su bili pripadnici svih triju naroda. 
I dalje ćemo graditi suživot, svjesni razlika koje imamo. Očekujem da ćemo iz ovog incidenta izvući pouke i da ćemo u budućnosti voditi računa i o tim nekakvim sitnim detaljima kada pravimo neke smotre ili događaje, a koji mogu 
dovesti do nemilih scena.

>> Srbin vrijeđao i prijetio Hrvatima u Udbini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije