Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Svatko ima pravo na dostojan ispraćaj

Vesna Kovač
Foto: Saša Ćetković
30.05.2015.
u 11:23

Intervju - Vesna Kovač, predsjednica Udruge Posmrtna pripomoć

Radi brojnog članstva Udruga planira svojim članovima osigurati i određene potrošačke pogodnosti kako bi imali dodatne koristi od članstva.

Međuljudska i međugeneracijska solidarnost temelj su rada Udruge Posmrtna pripomoć koja je za svoje članove dosad organizirala više od 160.000 pogreba. Ova udruga ima najdužu i najveću tradiciju pružanja pomoći u najtežim trenucima i svoje usluge pruža diljem Hrvatske. U razgovoru je predstavlja predsjednica Vesna Kovač, prva žena na čelu Udruge.

Koliko dugo Udruga postoji, koji su joj osnovni ciljevi?
Udruga je osnovana 1931. i neprekidno radi 87 godina. Osnovni cilj Udruge je organizacija solidarne posmrtne pripomoći među članstvom kako bi riješili financijske i organizacijske probleme svojim najbližima u najtežim trenucima. Udruga djeluje na području cijele Hrvatske i nema niti jednog grada ili mjesta u kojem Udruga nema svog člana.  Posmrtna pripomoć osigurava organizaciju pogreba svog preminulog člana u svakom dijelu Hrvatske, neovisno o mjestu smrtnog slučaja i neovisno o mjestu posljednjeg ispraćaja. Isto tako, Udruga može organizirati i pogreb člana koji je preminuo izvan granica naše zemlje.

Koliko broji članova i koliko je pogreba dosad organizirano? Je li članstvo zadovoljno solidarnim principom i uslugom Udruge?
Udruga trenutno ima oko 245.000 članova, a do sada je organizirano više od 160.000 pogreba za preminule članove. Najviše članova ima na području Grada Zagreba, a u posljednjih petnaestak godina došlo je do značajnog povećanja članstva izvan Zagreba i Zagrebačke županije. Naša Udruga funkcionira na principu solidarnosti i dobrovoljnom plaćanju članarine. Član će redovito plaćati članarinu samo ako ima povjerenja u rad Udruge, odnosno povjerenja u to kako će Udruga ispuniti svoju obvezu prema njemu. Vjerujem kako ukupni broj članova i ukupni broj upisa u pojedinoj godini dijelom potvrđuje činjenicu o zadovoljstvu člana Udrugom. Redovno radimo istraživanja zadovoljstva naših članova i ona pokazuju kako su ljudi vrlo zadovoljni kvalitetom i opsegom usluge, susretljivošću našeg osoblja i prihvatljivim cijenama.

Odabiru li članovi danas posljednji ispraćaj češće uz ukop ili kremiranje?
Podjednako, ako gledamo Zagreb. Zagrebački Krematorij jedini je u Hrvatskoj u Zagrebu. Usto, na Gradskom groblju Mirogoj izuzetno teško kupiti novo grobno mjesto, kao i u na brojnim drugim grobljima. S druge strane, postoji jednostavnija mogućnost kupnje kazete za urne na Mirogoju koji je tradicionalno zagrebačko groblje. Pripomenut ću kako se i na kazete čeka barem godinu dana. U svim ostalim gradovima i mjestima veoma je mali udio kremacije u odnosu na redovni ukop. Od svih ostalih gradova najveći udio kremacije imaju Rijeka i Pula. Nije rijedak slučaj da u Hrvatskoj ima i groblja u kojima do sad nije položena niti jedna urna.

Koji su planovi Udruge za širenje dostupnosti usluge solidarnog ispraćaja za članove?
Plan Udruge je osigurati pogodnosti za članove prilikom posljednjeg ispraćaja u cijeloj Hrvatskoj. Na tom području najviše se razumijevanja očekuje od većih poslovnih partnera  koji bi trebali dati vidljive pogodnosti našim članovima, obzirom na broj organiziranih pogreba i ostvareni promet.

Isto tako, obzirom na brojno članstvo Udruga planira svojim članovima osigurati i određene potrošačke pogodnosti kako bi imali dodatne koristi od članstva. Ono što planiramo zadržati kao vrijednosti za članove jest jednostavnost upisa, pristupačne članarine i kvaliteta usluge za što je Udruga posmrtna pripomoć prva dobila međunarodne certifikate.

V. Kovač: Naše vrijednosti su jednostavnost upisa, pristupačne članarine i kvaliteta usluge
Foto: Saša Ćetković

Koji su vaši ciljevi kao predsjednice Udruge u ovom mandatu?
Uz veliku pomoć Upravnog odbora i naših djelatnika, cilj je očuvati i još povećati našu reputaciju u javnosti. Udruga Posmrtna pripomoć je pouzdan partner u najtežim trenucima i zalažemo se za to da svatko ima pravo na dostojan ispraćaj. Jasno, želimo i povećanje broja novih članova kako bi princip solidarnosti imao što bolji efekt, a radimo i na tomu da osiguramo što veće pogodnosti za članove. Na koncu, planiramo pokrenuti izmjenu dijela zakonske regulative. Ona ne može biti ista za male udruge i našu Udrugu s tako velikim brojem članova, koja se samofinancira, a sad je sve jednako regulirano.

Više informacija na www.posmrtna-pripomoc.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije