Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljutiti na ministra

Svakoga dana Hrvatska 
ima dva mljekara manje

mlijeko,štala,ljubo brizar
Duško Mirković/PIXSELL
23.06.2012.
u 08:00

Stanje na razini države sve je gore. Od početka godine mlijeko je prestalo predavati 729 gospodarstava, svaki dan dva manje!

Ljubo Brizar iz Srednjeg Sela kraj Požege 30 godina bavio se uzgojem krava i junica, imao ih je i do 150. Staje su sada prazne, a traktori miruju umjesto da su na polju. Njegovo je imanje samo jedno od 1500 koliko ih se od 2003. do 2011. u Požeško-slavonskoj županiji ugasilo, svaki drugi dan po jedno.

Nikad teže

Stanje na razini države puno je gore. Od početka godine mlijeko je prestalo predavati 729 gospodarstava, svaki dan dva manje!

– Nikad nije bilo teže, mlijeko je budzašto, otkupljivači sve više kasne s isplatama, a do zemlje je sve teže doći. Država u zakup daje samo na godinu dana, što je stočarima velik problem, ne znamo hoćemo li je i iduće godine dobiti. Prije sam 10 hektara državne zemlje dobio na 10 godina zakupa, a prošle godine su mi produžili zakup na samo 4 hektara na jednu godinu. Teško je doći i do radne snage, ljudi radije uzmu socijalnu pomoć, a za sve je kriva država. Imam traktora i mehanizacije u vrijednosti dva milijuna kuna, a bit će dobro ako dobijem i milijun. Napišite da sve prodajem – poručuje Brizar. Na putu da sve napusti je i Dubravka Hajduk iz Trapara, a mislila je da će imanje naslijediti sinovi Tomislav i Mihael.

– Cijena mlijeka je katastrofa. Radimo od jutra do sutra, nema za nas ni blagdana ni praznika. Proizvodnja mlijeka je krvav posao, krave su velike princeze, sve mora biti prva liga da bi one dale dovoljno kvalitetnog mlijeka. Na kraju je voda skuplja od mlijeka, a ulazni troškovi stalno rastu. Sinovi su strašno razočarani, vide da od ovoga posla nema nikakve koristi ni zarade, a i meni je već dosta. Rekla sam im neka traže posao, a onda ćemo ovo napustiti. Od stalnih obećanja da će biti bolje još ništa – ističe Dubravka, kojoj je od 20 krava ostalo još 12. Domagoj Salak, 37-godišnji stočar iz Tekića, s kravama je od rođenja. Posao je naslijedio od oca.

– U siječnju sam kupio još četiri krave i neke strojeve, htio sam praviti i novu staju. Razočarao sam se kad sam vidio kako je to krenulo, od pada cijene mlijeka, neredovite isplate otkupljivača i državnog poticaja. Dio krava sam već prodao, a do kraja godine ću ih se potpuno riješiti. I dio mehanizacije sam prodao, a u svemu sam vidio svoju budućnost – ističe Domagoj Salak, a glavni problem vidi u državi i administraciji .

Žalosno je, kažu u Udruzi uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine, što u Požeško-slavonskoj županiji ima potencijala za godišnju proizvodnju od 40 milijuna litara mlijeka, a proizvede se 17,6 milijuna. To nije dovoljno ni za potrošače iz ove izrazito poljoprivredne županije, u kojoj se godišnje popije mlijeka i pojede mliječnih proizvoda od 22 milijuna litara mlijeka.

Ne poštuju dogovore

Mljekari Požeštine zbog sve teže situacije i upitnog opstanka pripremaju akcije za spas proizvodnje hrvatskog mlijeka jer je očito da onima koji upravljaju ovom državom do toga nije stalo.

– Iako je dogovor bio da nam se mlijeko plati u roku 45 dana, sada je to već dva i pol mjeseca. Otkupljivači se žale da njima trgovački lanci na vrijeme ne isplaćuju pa ne mogu ni oni nama. Generira se nelikvidnost, red treba uvesti država. Otkupljivač mi duguje oko 200.000 kuna, a ja ne mogu plaćati kredite, struju, vodu te ulagati u proizvodnju – ističe Tihomir Strapač iz Lukača, koji mjesečno proizvede oko 45.000 litara mlijeka. Pitanje je dokad ako se ovakav trend neplaćanja nastavi.

Komentara 22

FR
frabrne
08:30 23.06.2012.

Poznata mi je situacija na farmi s godisnjom proizvodnjom od preko 300 000 litara mlijeka, do prošle godine se stalno ulagalo u nju kupovali su se neophodni strojevi, izgrađivali objekti (nadstrešnice za hranu strojeve) bila zaposlena uz vlasnika tri radnika , sada je samo jedan. ulaganja su u potpunosti izostala već se samo održava postojeće stanje. kada su bili prosvjedi dosta čitatelja je pljuvalo po njima a večina njih je vidjela krave samo na slikama i nema pojma koliko je radnih sati i novaca potrebno da bi se pripremila hrana za takvu jednu proizvodnju. kao i da novac koji dobe farmeri ne potroše na vile i jahte već na strojeve i repromaterijal pa samim time i druge grane privrede imaju koristi od toga (trgovci i proizođači opreme za poljoprivredu). te da jedno radno mjesto u proizvodnji mlijeka za sobom povlači 1,5 radnih mjesta u drugima granama privrede. a koliko sam vidio smanjenje cijene proizvodne cijene mlijeka nije rezultiralo njenim smanjenjem i u trgovinama vec se samo vidi u povećanoj dobiti prerađivačke industrije i svakodnevnim gašenjem proizvodnje na farmama a time i sve više nezaposlenih.

LE
leo1807
08:47 23.06.2012.

to se događa kad se sa studentske menze dođe na vlast

DU
Deleted user
08:12 23.06.2012.

za ovakvo stanje treba odmah tražiti ostavku ministra Jakovine.. od kada je na čelu ministarstva, selo je sve jadnije i jadnije, a on samo slijže ramenima, da to nije njegov problem,, potpuno nesposoban ministar,, treba hitno nekog drugoga naći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije