Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci UNICEF-a

Svako osmo dijete rođeno je 2015. u zonama sukoba

mama i beba
Foto: Ilustracija: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell
17.12.2015.
u 10:44

"Može li život teže početi?", rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a

Broj novorođene djece u zonama sukoba povećao se za više od 125.000 ove godine u usporedbi s prošlom  te iznosi 16, 6 milijuna, objavio je UN.

Taj broj znači da je svako osmo novorođeno dijete u svijetu ove godine rođeno u zonama sukoba, prema podacima objavljenima iz UNICEF-a.

– Može li život teže početi? – rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

 Zbog dugotrajnih građanskih ratova civili su ugroženi u zemljama poput Sirije, Srednjoafričke Republike i Južnoga Sudana. 

Prošle godine 16,4 milijuna beba rođeno je u zonama sukoba, a ove se godine taj broj povećao na 16,6 milijuna, navodi UNICEF.

Jedna od tih beba je i dječačić Dilgeš, čija je mati devetnaestogodišnja Sirijka Nahid, tražiteljica azila, navodi UNICEF-ov područni djelatnik Christopher Tidey u intervjuu za Reuters.

Rat je razdvojio Nahid od njezinih roditelja te mlada majka putuje sama sa svojim sedmomjesečnim sinom preko Turske, rekao je.

– Zaista osjećam strahopoštovanje prema toj osobi, zbog njezine snage – dodao je.

Djeci rođenoj u ratu prijeti nezdravi emocionalni i kognitivni razvoj i veća je opasnost da će umrijeti prije dobi od pet godina nego djeca rođena u mirnodopskim uvjetima, napominje UNICEF.

Bebe također mogu biti žrtve ako su začete silovanjem počinjenim u ratu, rekla je Debra DeLaet, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Drake u Iowi. – Postoje primjeri kad neke žene pokušaju ubiti dijete na porođaju – rekla je. Neku djecu članovi obitelji napuštaju ili odbijaju, rekla je.

UN predviđa da će se sljedeće godine u ratnim zonama roditi još više, 16,7 milijuna djece. 

>> Rodila je bebu od 7 kilograma prirodnim putem u samo 15 minuta 

>> 'Čovjek sa zlatnom rukom' spasio je živote više od dva milijuna beba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije