Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Svaki treći student misli da se posao u RH nalazi preko veze

studenti
PIXSELL
25.05.2010.
u 12:31

Čak polovica ispitanika očekuje da će za traženje posla morati potrošiti jedan do tri mjeseca, a njih 37 posto smatra da se posao može naći jedino preko veze.

Svaka peta mlada osoba i student u Hrvatskoj nakon što dobije diplomu želi otići u inozemstvo, a isto toliko ih točno zna što želi raditi. Pokazalo je to najnovije istraživanje portala Moj posao provedeno tijekom održavanja 2. virtualnog Dana karijera i znanja na uzorku od gotovo 200 ispitanika.

Prema dobivenim rezultatima, čak 75 posto ispitanika nije sigurno što bi točno u životu radilo, a njih četiri posto uopće ne zna čime se želi baviti.

Većina studenata, njih 74 posto, nakon diplome, u razdoblju od tri godine, želi pronaći posao, njih 39 posto želi napredovanje na poslu, a 36 ih posto želi upisati poslijediplomski studij.

Da je posao najpametnije početi tražiti odmah nakon diplome uvjereno je 40 posto ispitanika, dok je prošle godine isto mislilo čak 60 posto ispitanika.

Da si treba dati oduška nakon diplome, drži samo devet posto ispitanika. Čak polovica ispitanika očekuje da će za traženje posla morati potrošiti jedan do tri mjeseca, a njih 37 posto smatra da se posao može naći jedino preko veze.

Više od polovice ispitanika smatra da je s određenim fakultetom lakše naći posao. Do informacija o poslovima ispitanici najčešće dolaze putem interneta, njih čak 95 posto, a čak 72 posto uvjereno je kako poslodavci kod zaposlenika najviše cijene poznavanje stranih jezika, komunikativnost, radno iskustvo, motiviranost i informatičku pismenost.

Na radnom su im mjestu najvažniji međuljudski odnosi. Na drugom je mjestu novac, a na trećem priznanje za obavljeni rad. Od svog poslodavca većina ispitanika očekuje da mu omogući napredovanje u tvrtki. Njih 32 posto želi dodatnu edukaciju, a tek je na trećemu mjestu želja za povećanjem plaće.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije