Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŽINA Počinje pilot-projekt Zajedno za bolje zdravlje djece i odraslih

Svaki peti učenik u školu dolazi s viškom kilograma

02.02.2009.
u 18:09

Svako peto dijete u osnovnu školu dolazi s viškom kilograma, pokazalo je vaganje i mjerenje koje među učenicima prvih, petih i osmih razreda provodi Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Iznad državnog prosjeka
Rezultati koji međimursku djecu uvrštavaju iznad državnog prosjeka, zabrinuli su stručnjake iz ZJZ-a koji u suradnji s Timom za zdravlje Međimurske županije pokreću zanimljiv projekt Zajedno za bolje zdravlje djece i odraslih.

Na predavanjima i radionicama za nastavnike, roditelje i učenike petih razreda, promovirat će pravilnu prehranu i važnost tjelesne aktivnosti u tri osnovne škole - u Belici, Prelogu i Strahonincu. - Osnovni cilj je povećati znanje o uravnoteženoj i zdravoj prehrani učitelja, roditelja i djece uključenih osnovnih škola, detektirati osobe s nepovoljnim pokazateljima prekomjerne tjelesne težine i pretilosti te ih motivirati na promjenu životnog stila i usvajanje zdravih životnih navika, što je nužno i za smanjenje pobola i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti - ističe Diana Uvodić-Đurić, dr. med. iz ZJZ-a.

Stručni tim liječnika iz djelatnosti školske medicine i socijalne medicine već je održao sastanak s predstavnicima škola i roditelja. Ravnateljica ZJZ-a Marina Payerl-Pal, dr. med. naglasila je važnost spoznaje da je prekomjerna tjelesna težina sve veći javnozdravstveni problem - kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u našoj županiji te istaknula da se na debljinu u djece ne smije gledati samo kao na estetski problem jer se radi o stanju koje nosi brojne zdravstvene rizike, a debljina stečena u djetinjstvu teže se rješava i ostavlja teže posljedice nego debljina stečena kasnije u životu.

- Prvo ćemo organizirati jednodnevni seminar s djelatnicima škola, kojima ćemo izmjeriti indeks tjelesne mase, a koristit ćemo, za one koji to žele, i aparat za analizu tjelesne mase namijenjen odraslima.

Dostupan i roditeljima
Neki građani s prekomjernom težinom pravdaju se da imaju debele kosti ili vodu, a ovaj uređaj točno će izmjeriti koliko je čega. Bit će dostupan i roditeljima - najavljuje D. Uvodić-Đurić hvalevrijedan pilot-projekt koji će se proširiti i na ostale škole.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije