Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška bolest, plućna hipertenzija, bacila je na koljena Martinu Antolić, 24-godišnju majku iz Pregrade

Svaki njezin pokret velik je napor, a bolest sve više napreduje

martina_mab_zag_220210
Foto: Marina Buhin/VLM
1/3
22.02.2010.
u 12:56

Nakon dvije godine hodanja po pretragama u Hrvatskoj i Sloveniji, Martinina je obitelj potrošila više od 100 tisuća kuna, ali su ipak odlučili potražiti još jedno mišljenje u Švicarskoj, za što trebaju pomoć.

Teško je zamisliti svakodnevicu kad ne znamo hoćemo li moći ustati na noge, pomilovati dijete ili pripremiti mu hranu. To je teret koji zbog bolesti nosi Martina Antolić, 24-godišnja majka iz Pregrade, koju je opaka bolest doslovno bacila na koljena.

– Imam vrtoglavice, kad jedem, gušim se, žvakaču ne mogu ni staviti u usta, teško govorim, umaram se kad hodam, a nakon što se istuširam, moj dan je završen - opisala nam je Martina samo djelić iskustva koji proživljava posljednje dvije godine, otkada se bori s plućnom hipertenzijom, bolešću koja svakim danom uzima sve veći mah.

Ispočetka se sve činilo bezazleno, osjećala je samo blaži napor kod uspinjanja stepenicama, ali je s vremenom postajalo teže.

– Osjećam se poput teško bolesne starice. Svaki pokret čini mi velik napor, svako oblačenje i svlačenje odjeće sve je teže - dodaje Martina, govoreći sporo i tihim glasom dok je u drugoj prostoriji zvonko zove četverogodišnji sin Hrvoje.

On nije svjestan toga kakav teret njegova mama nosi na leđima, ne zna s kakvom se bolešću bori, jedino je siguran da neizmjerno voli svoju majku jer joj pomno prati svaki pokret i zaplače kada osjeti da nije blizu. S malo snage, koju ima, sve potroši na sina, grleći ga i ljubeći, a pošto ne može cijeli dan pratiti u stopu zaigranog dječaka, u pomoć joj priskaču roditelji i suprug Josip. Kada je već izmorena, prozbori koju riječ, uputi pogled i odmahne rukom, drugo ne može, bolest radi svoje.

Upravo je ta bolest, inače rijetka, ona s čijom se dijagnozom već dvije godine bore i naši stručnjaci u KBC-u Rebro i Klinici Jordanovac, gdje je Martina obavljala pretrage.

– U kolovozu 2008. potvrđena mi je primarna plućna hipertenzija, a godinu dana kasnije, pretragama je dokazan lijevo-desni šant, odnosno rupica u srcu, koju sam inače imala od rođenja bez da sam znala. Svaki mi je dan sve teže, svaki dan je neizvjesniji - govori Martina, koja zbog nemogućnosti obavljanja ikakvog posla prima 1300 kuna invalidske mirovine.

Kako je po klinikama u Hrvatskoj i Sloveniji potrošila više od 100 tisuća kuna, za koje, govori suprug Josip, ni sami ne znaju otkud su ih smogli, ipak su odlučili potražiti još jedno mišljenje u Švicarskoj, u UniversitätsSpital Zürich, kamo su najprije poslali liječničke nalaze. Tamo su liječnici reagirali odmah i pozvali je da u što kraćem roku, zbog teška zdravstvena stanja, dođe na pretrage za koje je potrebno izdvojiti oko 50 tisuća kuna, a postoji i velika mogućnost za operaciju, no točna će informacija biti potvrđena početkom ožujka.

Svi koji žele pomoći Martini u borbi s teškom bolešću, mogu uplatiti onoliko koliko su u mogućnosti, na broj žiro-računa Zagorske lige za borbu protiv raka, 2360000-1101541277 kod Zagrebačke banke, s naznakom za Martinu.

Komentara 1

MI
mirjana7
16:24 22.02.2010.

potpuno suosiječam sa Martinom jer sam to potpuno isto prošla prije godinu i pol dana..takodjer mi je prvo dijagnosticirana plučna hipertenzija a potom isto srčana mana..no imala sam sreče da sam operirana u hrvatskoj i sad mi je stanje zadovoljavajuče..nadam se da če Martina biti operirana i da če njeno stanje biti dobro...želim sve najbolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije