Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje gfk

Svaki drugi Hrvat tvrdi: Lijekovi su otrov koji treba izbjegavati

lijekovi
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
26.09.2011.
u 10:45

Veće povjerenje prema farmaceutskim tvrtkama pokazuju Slavonci, dok su Dalmatinci najkritičniji.

Iako su 2009. godine na lijekove potrošili 4,615.283.338 kuna, svaki drugi hrvatski građanin vjeruje da su većina lijekova otrovi koje treba izbjegavati, a 15 posto ispitanika koje je obuhvatilo istraživanje agencije Gfk o povjerenju prema farmaceutskim tvrtkama smatra da bi svijet bio bolji da takve tvrtke uopće ne postoje!

Ipak, Hrvati još uvijek vjeruju dobrobitima koje uživamo zbog postignuća farmaceutike pa ih 60 posto smatra da su farmaceutske tvrtke napravile u svijetu više dobrog nego lošeg. Polovica pak smatra da većina farmaceutskih kompanija poštuje stroge etičke i zakonske propise, a isto toliko uvjereno je da farmaceutske tvrtke gledaju samo na svoju korist.

Oko tri četvrtine ispitanika smatra da nije u redu da se farmaceutske tvrtke bogate na račun bolesnih, a 55 posto smatra da su farmaceutske kompanije, vođene uglavnom novčanom dobiti, u stanju dovesti u opasnost milijune ljudi.

U Hrvatskoj veće povjerenje prema farmaceutskim tvrtkama iskazuju Slavonci, stanovnici manjih naselja, starija generacija, umirovljenici, kućanice i NKV-radnici, dok su najkritičniji Dalmatinci, Istrani i Primorci, stanovnici velikih gradova, privatni poduzetnici i službenici.

Svaki 4. Hrvat vjeruje da su lijekovi stranih tvrtki kvalitetniji, a svaki drugi hrvatski građanin tvrdi da više vjeruje domaćim farmaceutskim tvrtkama.

Oko 50 posto Hrvata smatra da farmaceutske tvrtke vrše pritisak na liječnike da propisuju više lijekova nego što je potrebno. Hrvatski građani stariji od 65 godina više vjeruju u neovisnost liječnika spram pritiska farmaceutskih tvrtki.

U Hrvatskoj su liječnici tradicionalno visoko na ljestvici povjerenja, a najviše im vjeruju stariji od 65 godina, umirovljenici i kućanice, Slavonci i Ličani.

Istraživanje je obuhvatilo i susjedne Sloveniju i Srbiju. Rezultati govore da više sličnosti imamo sa Srbijom nego sa svojim zapadnim susjedima. Slovenci su kritičniji prema farmaceutskim tvrtkama. Svega 30 posto građana Slovenije vjeruje da te tvrtke poštuju etičke norme i tek ih se 40 posto slaže s tezom da su napravile više dobrog nego lošega.

Komentara 41

LI
liliZG
11:23 26.09.2011.

Bez ljekova se ne može, ali da farmaceuti sve više ispituju svoje ljekove direktno na ljudima to je istina...........pa sjetite se ptičje i svinjske gripe i ljekova za nju, kao i cjepljenja, kolike milijarde proračunskog novca potrošene uzalud. A kada bi netko napravio analizu umrlih od obične gripe i pričje ili svinjske gripe došao bi da je to isto u postotku samo se šuti o tome........... ........sijećam se da je ministrica zdravstva Poljske odbila kupiti cjepivo i čini mi se da su zahtjevali njenu ostavku, pametna žena rekla je ne.....

Avatar gadogadni
gadogadni
11:41 26.09.2011.

U Hrvatskoj su liječnici tradicionalno visoko na ljestvici povjerenja, a najviše im vjeruju stariji od 65 godina...zato nemreš otič doktoru a da ne čekaš tri sata da se izredaju penzići

OL
ogi_lux
14:15 26.09.2011.

marihuana i ayahuasca to su lijekovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije