Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crobarometar

Svaki drugi građanin misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

\'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
26.03.2012.
u 18:12

Pala popularnost Josipoviću, HNS-u, HDZ-u, Milanoviću, raste laburistima, dok Jadranku Kosor podupire 64 posto HDZ-ovih birača, ističe se u istraživanju Dnevnika Nove TV

Optimizam u javnosti zbog političke smjene i dolaska nove vlade brzo se topi. Nakon 100 dana Vlade premijera Zorana Milanovića već 49 posto javnosti smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Tek 37 posto javnosti drži da je smjer dobar. Rezultati su to Crobarometra, redovite ankete Ipsos Pulsa i Dnevnika Nove TV.

HDZ pao dublje

Prije mjesec dana 46 posto ispitanika smatralo je da zemlja ide u lošem smjeru, a 40 posto da je smjer dobar. Val pesimizma zahvatio je i birače SDP-a (manje) i HNS-a (više), kojih je 70 posto prije mjesec dana bilo uvjereno u pravilan smjer svoje Vlade, dok to sada misli 65 posto esdepeovaca i 55 posto haenesovaca. Potporu Vladi daje još uvijek 51 posto anketiranih, no za vladajuće je to zabrinjavajući trend s obzirom na to da je prije mjesec dana ta potpora iznosila 59 posto. Broj protivnika Vlade narastao je u posljednjih mjesec dana sa 28 na 37 posto.

Odnos javnosti mijenja se i u mjerenju popularnosti hrvatskih političkih stranaka. SDP je nakon sedam mjeseci stalnog rasta popularnosti “zaustavljen” na 32,7 posto. Pada, međutim, popularnost glavnog koalicijskog partnera HNS-a, koji je u odnosu na kolovoz prošle godine pao sa 7,1 na 3,9 posto. Unutarstranačka predizborna previranja u najjačoj oporbenoj stranci HDZ-u odražavaju se i dalje na njegov rejting popularnosti negativno, pa je potpora u javnosti HDZ-u pala na rekordno i zabrinjavajuće malih 17 posto.

Lesarovi laburisti, naprotiv, imaju pravo na zadovoljstvo, njihov rejting raste i popeo se na 7,1 posto, što ih pozicionira kao treću po jačini stranku u RH, iza SDP-a i HDZ-a. Očito se isplati njihovo socijaldemokratsko ponašanje u sabornici i javnosti, a u tijeku socijalne drame i pada zaposlenosti. Ispitanici daju solidnu potporu još i pravašima Ruže Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) sa 3,4 posto, dok je HDSSB na 3,2 posto potpore. Raste i potpora Nezavisnoj listi Ivana Grubišića, koja je porasla na čak 3,9 posto. HSS je stabilan na 3,5 posto.

Predsjednik sa 84 na 78 posto

Premda još uvijek visoka, u trendu pada je i popularnost predsjednika Ive Josipovića, iznosi 78 posto (prošli mjesec 84 posto). Isto se događa i premijeru Zoranu Milanoviću kojemu se u mjesec dana popularnost smanjila sa 70 na 64 posto. No, ima ogromnu potporu svojih birača, koja iznosi - 90 posto! Jadranka Kosor, pak, bilježi pad popularnosti i sada je podupire 25 posto ispitanika.

Zanimljivo je da čak 64 posto ispitanih HDZ-ovih birača podupire I. Josipovića, a 45 posto njih potporu daje i Z. Milanoviću! Istodobno, 64 posto HDZ-ovih birača podupire J. Kosor, što je njezin najniži rejting u godinu dana. No, unutar svoje stranke rekordno je nepopularan pak Radimir Čačić, kojega podupire samo 57 posto njegovih birača. Draži su im Josipović, Milanović, Lesar, Grubišić, Šprem, a Čačić je tek na šestome mjestu.

Komentara 250

ĆA
ćaćaća
22:57 26.03.2012.

samo svako drugi? možda zato jer oni prvi rade u državnim poduzećima pa idu u pravom smjeru..

SN
snjezni
22:58 26.03.2012.

Cvjeta otkup zlata, jer ljudi troše zadnje novce koje imaju. Nakon toga će zavladati mrak i tuga. Ako se nešto ne poduzme idemo svi na bubanj.

SN
snjezni
20:27 26.03.2012.

Dajte si pogledajte profil ministara u vladi koji dolaze iz sdepeja! Pak su to se tipovi kojima ja nebi dal krave čuvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije