Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leo od zlata

Svaka dva dana Messi zaradi stan u Zagrebu

Lionel Messi
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
20.02.2013.
u 08:17

Max! Lionel Messi još jednom je produžio ugovor s Barcelonom te je sada vezan za katalonski klub do 30. lipnja 2018. Tako je u kratkom razdoblju Barca upotpunila hat-trick produženja, jer su prije Messija potpisali i Puyol te Xavi Hernández

Argentinac koji je među blaugrane stigao s 13 godina, a u prvom sastavu debitirao sa 16, nekoliko dana prije isteka trenutno važećeg ugovora napunit će 31 godinu. Iako se izvještaji o budućim primanjima Lionela Messija razlikuju od glasila do glasila, većina medija iznosi da će od ove godine zarađivati fiksnu neto plaću od 12 milijuna eura i bonus od maksimalno četiri milijuna, ovisno o dostignućima poput Lige prvaka, Primere, nove Zlatne lopte ili naslova najboljeg strijelca Primere.

Budući da je u Kataloniji stopa poreza na dohodak za zarade iznad 300.000 eura 56 posto, Messijeva će fiksna bruto plaća dosezati 18,72 milijuna eura. Ako bi zaslužio i maksimalan bonus od četiri milijuna, neto plaća popela bi mu se na 16 milijuna, a bruto na 24,96 milijuna eura!

Uzmemo li po Messija najskromniju varijantu od 18,72 milijuna bruto plaće, u 2013. će godini zarađivati 51.287,67 eura dnevno, odnosno 2136,98 eura na sat ili 35,61 euro na minutu! Iz ovog proizlazi da gaučo svaka dva dana zaradi protuvrijednost pristojnog stana u Zagrebu.

No, Messijevu klupsku plaću ne podmiruju porezni obveznici, nego FC Barcelona, koja je godinama među tri najuspješnija kluba na svijetu u zaradi. A s tom zaradom “izvjesne veze” ima i Leo. Prošla je godina bila obilježena nizom Messijevih pojedinačnih dostignuća, od kojih su najznačajniji Zlatna kopačka sa 50 pogodaka u ligaškoj sezoni 2011./2012. i rekordan 91 gol u kalendarskoj godini za klub i reprezentaciju. Publicitet koji je privukao sebi i Barci s prošlogodišnjim svevremenskim rekordima nedvojbeno se povoljno odražava i na klupske financije.

Budući da je Messi godinama najcjenjeniji i (uz C. Ronalda) medijski najeksponiraniji svjetski nogometaš, njegova prisutnost u momčadi uvećava Barcin rejting i stavlja je u povoljan položaj prilikom pregovora o televizijskim i sponzorskim ugovorima.

Messi pridonosi i prodaji opreme s klupskim znakovljem, a uz njega su Barci dostupniji trofeji i pripadajuće nagrade, od kojih je najizdašnija ona koju dodjeljuje Uefa za svaku pobjedu u Ligi prvaka. Stoga je “brak” Messija i Barce isplativ za oboje.

Na putu novog rekorda

Pogledajmo koliko argentinski čarobnjak košta Barcelonu u usporedbi s učinkom.

Budući da je 2012. u Barcinom dresu postigao 79 golova u raznim natjecanjima, dolazimo do cijene od 206.329 eura po pogotku. Pribrojimo li i 25 asistencija u klupskim natjecanjima, trošak poslodavca pada na prosječno 156.730 eura po zabijenom ili namještenom golu. A to nije mnogo – ne za klub dinosaurskih dimenzija poput Barcelone.

U tekućoj sezoni, Messi zabija 1,31 gol po utakmici, što je veća učestalost nego ikad prije. U prva 23 kola upisao se u strijelce 35 puta, stigavši do 299 natjecateljskih golova u Barcinom dresu. Održi li ritam, oborit će vlastiti rekord u utrci za Zlatnu kopačku i otići korak dalje od ionako teško shvatljivih 50 golova iz prošle sezone.

Znamo li da su Katalonci na korak od preuzimanja španjolskog prvenstva, izvjesno je da će Messijev i klupski rejting još malo porasti.

Stoga nije isključeno da će u dogledno vrijeme doći do nove “korekcije” ugovora. Jer, to je već učinjeno mnogo puta. Messi je prvi put produžio ugovor s Barcelonom u lipnju 2005. nakon osvajanja SP-a za mlađe od 20 godina. Taj mu je ugovor istjecao do 2010. U rujnu 2005., dobio je prvu povišicu zahvaljujući spektakularnoj izvedbi na meču s Juventusom za Trofej Gamper. U siječnju 2007. produžio je ugovor do 2014. godine, s odštetnom klauzulom od 150 milijuna eura.

U lipnju iste godine zaradio je novu povišicu. Iduće produženje potpisao je u rujnu 2009., protegnuvši ugovor do kraja lipnja 2016. i podigavši odštetnu klauzulu na 250 milijuna eura. Ista je klauzula i danas na snazi, jer Argentinac nije pristao na njeno daljnje povišenje. Uprava se suzdržala od komentiranja igračeva veta na podizanje klauzule, čije bi plaćanje omogućilo bilo kojem klubu da otkupi Messijev ugovor i preseli ga u svoje redove (pod uvjetom da i sam igrač na to pristane, dakako).

Ako doista ne namjerava otići iz Barcelone, Messiju bi moralo biti svejedno iznosi li klauzula 250, 500 ili 800 milijuna eura. Najvjerojatniji motiv njegova veta jest želja za zadržavanje manevarskog prostora i sprečavanje Barce da ga ucijeni u slučaju prispijeća fantastične ponude koja bi uključivala plaću od trideset ili više milijuna eura.

Dokle god postoje teoretski izgledi da neki šeik ili ruski magnat Barceloni podmiri ugovorenu odštetu za Messija, nogometni će genij u rukama imati adut u pregovorima o daljnjem poboljšanju svojih uvjeta.

Poznato je da Messi zarađuje i iz drugih izvora, konkretno od vlastitih sponzorskih ugovora. Prema poslovnom magazinu Forbes, njegov je najveći sponzor Adidas, no ima izdašne ugovore i s Pepsi Colom, Herbalifeom, EA Sportsom, Cherryjem, Audemars Piguetom, Dolce & Gabbanom i drugima.

Zarada viša od 40 milijuna eura

Razne agencije i poslovni magazini procjenjuju da mu se godišnja zarada po svim osnovama 2012. kretala između 30 i 33 milijuna eura, a da mu ukupna imovina iznosi između 90 i 100 milijuna eura. S obzirom na postignuća i povećanu reputaciju u prošloj godini, pretpostavljamo da će mu i prihodi od reklama ove godine porasti.

Pribrojimo li neto prihod od plaće u Barceloni (najmanje 12, najviše 16 milijuna), Messijeva bi ukupna zarada u 2013. mogla doseći 40 milijuna eura.

>>Klinci u Malagi \"rastrgali\" Messija, razdvajalo ih osiguranje!

>>Messi rušio rekorde, Barcelona i Everton žele kupiti Lovrena

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije